Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2430.98
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ağır sanayinin mimarını beş yıl önce kaybetmiştik

Milli Görüş olarak bilinen Türk siyasi hareketine uzun yıllar önderlik yapan, ağır saniyi hamlesinin mimarı Necmettin Erbakan ölümünün beşinci yılında ülke çapında çeşitli programlarla yadediliyor
Ağır sanayinin mimarını beş yıl önce kaybetmiştik
28 Şubat 2016 15:53:00
Milli Görüş olarak bilinen Türk siyasi hareketine uzun yıllar önderlik yapan, ağır saniyi hamlesinin mimarı Necmettin Erbakan ölümünün beşinci yılında ülke çapında çeşitli programlarla yadediliyor

Türkiye siyasetinde merkez sağ kanada karşı islami duyarlılığı öne çıkaran Necmettin Erbakan bugün vefat etmişti.

Erbakan, Milli Görüş olarak bilinen siyasi hareketiyle ülkede yıllarca hor görülen kesimlerin de siyasette söz sahibi olmalarına vesile olmuştu. Ortağı olduğu koalisyon hükümetlerinde Kıbrıs Barış Harekatı'ndan D-8 Birliği'nin kurulmasına, iç siyasette ise önemli ekonomik gelişmelere imza atan Erbakan beş yıl önce vefat etmişti.

Erbakan, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi'nden 1948 yılında mezun oldu. Teknik üniversitedeki sınıf arkadaşları arasında Süleyman Demirel ve Turgut Özal da vardı. Fakülte'ye 2. sınıftan başlamıştı. Aynı yıl aynı yerde "Motorlar Kürsüsü"nde Asistan oldu. (1948-1951)

Üniversite tarafından 1951'de gönderildiği Almanya'da Reinisch Westfalische Technische Hochschule Aachen: RWTH Aachen (Aachen Teknik Üniversitesi)'da doktorasını yaptı.

Alman Ordusu için araştırma yapan DVL Araştırma Merkezi'nde Prof. Dr. Schmidt ile çalışmalar yaptı ve Alman Üniversiteleri'nde doktorasını verdi, 1953'de Doçentlik sınavını vermek üzere İstanbul'a döndü. 27 yaşında 1954'de İTÜ'de Doçent oldu.

Araştırmalar yapmak üzere tekrar Federal Almanya'nın Deutz fabrikalarına gitti. Leopard tanklarını geliştirme çalışmasında araştırma başmühendisi olarak görev aldı (1951-54).

DEVRİM OTOMOBİLİ

Pancar Motor adı altında Ocak 2012'ye kadar faaliyetlerini sürdüren fabrikanın temelini 1 Temmuz 1956'da attı. Gümüş Motor fabrikasında seri imalat 1 Mart 1960 tarihinde başlamıştır. 1960 yılında Ankara'da yapılan Sanayi Kongresi'nde Gümüş Motor'un yaptığı imalatları sunan Erbakan "Yeni hedef otomobillerin Türkiye'de yapılmasıdır" fikrini ortaya atmış, o zaman yönetimde olan askerler tarafından revac bulan bu fikir üzerine Eskişehir Demiryolları CER atölyesinde "Devrim Otomobili" adıyla ilk yerli otomobil Erbakan tarafından imal edilmiştir.

ADAYLIĞINA DEMİREL KARŞI ÇIKTI

1969'da Adalet Partisi'nden milletvekili aday adaylığı Süleyman Demirel tarafından veto edildiği için, Konya'dan bağımsız aday oldu ve iki milletvekili seçtirecek oy alarak milletvekili seçildi.

1970'de Milli Nizam Partisi'ni kurdu, ancak parti kısa bir süre sonra Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. 11 Ekim 1973'de MNP kadrosuyla Milli Selamet Partisi'ni kurdu.

1974-1978 döneminde üç ayrı kaolisyon hükümetinde başbakan yardımcılığı yaptı. 1973 seçimlerinde Milli Selamet Partisi 48 milletvekili çıkardı. Bu dönemde, Kıbrıs Harekatı'nın yapılmasını savundu, harekattan sonra adanın tamamının ele geçirilmesini savundu. Fakat Ecevit bu görüşte değildi. 17 Kasım 1974'de hükümet dağıldı. Daha sonra 1977 seçimlerinde Milli Selamet Partisi yarı yarıya oy kaybederek 24 milletvekili çıkardı.

OLAYLI KONYA MİTİNGİ

6 Eylül 1980'de partisi Konya 'da Kudüs Mitingi düzenledi. Sonraları 12 Eylül'ü yapan generallar bu mitingin 12 Eylül Askeri müdahalesinin sebeplerinden birisi olduğunu söylemişlerdir.

12 Eylül'de bir süre İzmir Uzunada'da gözaltında tutuldu. 15 Ekim 1980'de 21 MSP yöneticisiyle birlikte "MSP'yi illegal bir cemiyete dönüştürmek ve laikliğe aykırı davranmak" suçlamasıyla tutuklandı. 24 Temmuz 1981'de serbest bırakıldı ve beraat etti.

1982 Anayasası gereğince 10 yıl siyaset yapma yasağı aldı. 1987'de halk oylamasıyla tekrar siyasete döndü. 19 Temmuz 1983'te kurulan Refah Partisi'ne daha sonra genel başkan seçildi. 1991 seçimlerinde Konya'dan milletvekili oldu.

Refah Partisi 1995 seçimlerinde 158 milletvekili ile birinci parti oldu. DYP-ANAP koalisyonu başarısız olunca DYP ile kurduğu REFAHYOL hükümetinde 28 Haziran 1996'da başbakan olarak göreve başladı.

Koalisyon hükümeti Başbakanı olarak görevde olduğu 1996-1997 arası bir yıllık dönemde Türkiye ekonomisi yüzde 7.5 oranında büyümüş ve Türkiye'nin GSMH'si Dünya toplamının binde 11.96'sınden binde 12.37'sine yükselmiştir.

FAİZE KARŞI REEL EKONOMİ

Erbakan, siyasi süreç içerisinde rant ekonomisi yerine Reel ekonomiyi uygulamış, milli kaynaklarımıza dayanılarak Anadolu'nun bütünü ile kalkınması ve sanayileşmesi yönünde başarılı hamleler yapmıştır. Erbakan 54. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak 28 Haziran 1996'dan 2 Temmuz 1997' ye kadar 1 yıllık bir süre esnasında başarılı atılımlar sağlamıştır. Faiz ve borç sarmalları içersinde perişan hale gelmiş olan Türk ekonomisini 6 ay gibi kısa bir süre içersinde, dış ve iç borç almadan, zam yapmadan tamamen milli kaynak paketlerini harekete geçirmek suretiyle düzeltmişti.

BASKILAR SONUNDA İSTİFA ETTİ

Laiklik ve Atatürkçülük tartışmaları sonucunda, post-modern darbe ile Erbakan istifa etmek zorunda bırakılmıştır.

21 Mayıs 1997'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, RP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve RP kapatıldı. Kurucusu olduğu Milli Görüş Hareketi'nin 2001 yılında bölünmesinden sonra Erbakan'ın da desteklediği Milli Görüşçü kanat Recai Kutan başkanlığındaki Saadet Partisi'ni kurdu.

Daha sonra partinin genel başkanlığını yürüttüyse de siyasi yasağı nedeniyle görevi bıraktı ve cezası kalkınca da sağlık problemleri nedeniyle göreve dönemedi.

Hakkında açılan kayıp trilyon davasından sonra ev hapsi cezası aldı, fakat Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ceza sağlık sorunları nedeniyle affedildi.

17 Ekim 2010'da tekrar kendi kurduğu Saadet Partisi'nin genel başkanlığına geldi. 27 Şubat 2011 tarihinde vefat etti.

MİLLİ GÖRÜŞ HAREKETİ

Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın kardeşi Kemalettin Erbakan, Milli Görüş isminin bizzat Muhammed Zahid Kotku Hocaefendi tarafından verildiğini ifade ederek Erbakan'ın 1960'tan itibaren teşkilat çalışmaları içerisinde yer aldığını, başlarda Mümtaz Turhan ve Ali Fuad Başgil ile girdiği hareketin, 60 ihtilalinin Halk Partisi'ni tekrar iktidara getirme ihtilali şekline dönüşünce geri çekildiğini söyledi.

Erbakan Hoca'nın siyasette beraber yürüdüğü insanlarla ilgili çok tereddütlerinin bulunduğunu belirten Kemalettin Erbakan, Hoca'ya bu konuda çok kızdığını ve her kızdığında da onu rüyasında gördüğünü söyledi. Kemalettin Erbakan, Hoca'ya neden kızdığı yönündeki soruya ise, "Başıma bu adamları bela ettiği için" cevabını verdi.

Bir kitap yazdığı bilgisini de veren Kemalettin Erbakan, ailesi ile ilgili bilgilerin kitapta geniş bir şekilde yer alacağını kaydetti. Erbakan, bir amcası ve halası hariç tüm aile büyüklerinin 1905 yılındaki Ermeni ayaklanmasında camide toplanarak yakılmak suretiyle öldürüldüğünü söyledi.

Kemalettin Erbakan, zirveye çıkmış bir liderin, Erbakan'ın arkasından çıkan insanın ondan daha başarılı olmasının mümkün olamayacağı gerekçesiyle Fatih Erbakan'ın siyasete girmesine sıcak bakmıyor.