Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Bakan Güler sınır hattında! Operasyon için zaman daralıyor!

13 Mart 2024 13:45:17
Başkan Erdoğan'ın 'Irak sınırında teröristler için son yaz' mesajının ardından peş peşe gelişmeler oldu. Önce Ankara'da ülkenin güvenliğinden sorumlu üç kritik isim toplandı, ardından Iraklı yerel yetkililerle toplantı yapıldı. Bugün de Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Şırnak'ta sınır hattına indi.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler beraberinde Bakan Yardımcısı Şuay Alpay ile Şırnak’a gitti.

Şerafettin Elçi Havalimanındaki karşılamanın ardından helikopter ile 23’üncü Piyade Tümen Komutanlığına geçen Bakan Yaşar Güler, inceleme ve denetlemelerde bulundu.

Irak’ın kuzeyinde devam eden operasyonlardaki son duruma ilişkin bilgi alan Bakan Güler, bölgede yapılacak çalışmalara ilişkin talimatlar verdi.

kalin_5e498525a8f9892268e63da9c216198d.jpg

Ankara'da kritik isimler toplanmıştı

Iraklı yerel yetkililerle dün yapılan toplantı öncesi Ankara’da kritik bir zirve gerçekleşti. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın ile bir araya geldi.

Milli Savunma Bakanlığının paylaşımına göre, Bakan Güler, Fidan ve Kalın’ı bakanlığın girişinde ayrı ayrı karşıladı. Karşılamanın ardından Güler, Fidan ve Kalın basına kapalı görüşme yaptı.

ÜÇ KRİTİK İSİM IRAK'A GİDİYOR haberi için tıklayın

Görüşmenin içeriği ile ilgili detay verilmezken, paylaşılan fotoğrafta Fidan ve Kalın’ın arka tarafında bulunan haritada Türkiye’nin güneydoğusu ile Orta Doğu kadraja alındı.

ankara-toplanti_4c0e14a765667e93443bc197d3dcbf30.jpg

Iraklı yetkililer ile görüşme

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyinde yaptığı harekatların, Irak güvenlik birimleri ile yakın koordinasyon içerisinde yapıldığı kaydedildi. Terörle mücadelede Irak'la iş birliği Açıklamada, 2'nci Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel ve beraberindeki heyetin, Iraklı yetkililer ile sınır güvenliği toplantısı yaptığı belirtilerek, "Pençe-Kilit Harekât bölgesinin sınırları içerisinde Iraklı yerel yetkililerle düzenlenen toplantıda, Irak-Türkiye sınır hattının güvenliği ele alınırken Irak vatandaşlarının güvenliğini artırmaya yönelik tedbirler de görüşüldü." denildi.

rak-gorusme_e1b8ff06e329e51ab1f79d0d35419b27.jpg

Erdoğan 'yaza biter' demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Nisan’da düzenlenen Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada dikkat çeken sözler sarf etti. Erdoğan, "Irak sınırlarımızı güven altına alacak çemberi tamamlamak üzereyiz. İnşallah, bu yazın Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturmuş olacağız. Türkiye'yi, güney sınırları boyunca kuracağı bir teröristanla dize getireceğini düşünenlere yeni kabuslar yaşatacak hazırlıklarımız var" dedi.

Irak'a peş peşe ziyaretler

Türkiye, son aylarda Irak’a yönelik diplomatik temasları arttırdı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Müsteşarı İbrahim Kalın Irak’a üst üste ziyaretler düzenledi. Ziyaretlerde Bağdat yönetiminin yanı sıra Irak’ın kuzeyine de yapıldı.

Gazze'den sonra harekete geçtiler

Terör örgütü PKK, Irak’ın kuzeyinde Ocak ayında Türk askerine yönelik saldırılar düzenledi. Teröristler saldırılarda sisli havadan yararlanırken, saldırıların PKK’nın kabiliyetlerinin üzerinde olduğu ve başka yapılardan destek aldıkları yorumları yapıldı. Söz konusu saldırılar Gazze savaşının ardından ve Türkiye’nin Filistin için hamleler yaptığı dönemde geldi. Türkiye, Irak’ın kuzeyinde yaşananların ardından hem Irak hem Suriye’de terör örgütünün yuvalandığı pek çok alanı havaya uçurdu.