Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

PYD, Rusya'ya yanaşmaya başladı

Türkiye'nin Tel Rıfat konusundaki ciddiyetinden korkan PYD'nin, ABD'nin bölgeden çekilme ihtimaline karşı Rusya'ya sığındığını ve Esed ile masaya oturduğunu belirten Suriye Milli Ordusu Komutanı Abdunnasır Ebu Celâl, PYD'nin ABD'nin boş bıraktığı alanlara Rus bayrağı çekmeye başladığını söyledi.
PYD, Rusya'ya yanaşmaya başladı
08 Kasım 2021 00:35:17
Türkiye'nin Tel Rıfat konusundaki ciddiyetinden korkan PYD'nin, ABD'nin bölgeden çekilme ihtimaline karşı Rusya'ya sığındığını ve Esed ile masaya oturduğunu belirten Suriye Milli Ordusu Komutanı Abdunnasır Ebu Celâl, PYD'nin ABD'nin boş bıraktığı alanlara Rus bayrağı çekmeye başladığını söyledi.

NEŞAT GÜNDOĞDU - ANKARA

Bölgedeki son durumu Milat Gazetesi’ne değerlendiren Suriye Milli Ordusu (SMO) Özel Kuvvetler Komutanı Yarbay Abdunnasır Ebu Celâl, İran’ın Kudüs Gücü Komutanı General Kâsım Süleymanî’nin ABD operasyonu ile öldürülmesi sonrasında Suriye’deki İranlı güçlerin kendi aralarında ayrılığa düştüğünü kaydederek bölgedeki güçlerin komuta kademesini ve finansal desteklerini çok iyi bildiklerini ve istihbarat olarak hazırlık içinde olduklarını söyledi. Türkiye’nin Tel Rıfat konusundaki ısrarı nedeniyle PKK-PYD-YPG güçlerinin Esed ile masaya oturduğunu ve bazı bölgelerin kontrolünün dahi bırakılarak Türkiye ile karşı karşı gelmekten kurtulmaya çalışıldığını söyledi. Ebu Celâl, TSK tarafından başlatılacak bir operasyonla Tel Rıfat’ın birkaç saat içinde kontrol altına alınabileceğine değinerek SMO ve TSK arasındaki doku uyumunun tam olduğunun altını çizdi.

PYD RUS BAYRAĞI ÇEKİYOR

Türkiye’nin Tel Rıfat’a operayon yapma konusudaki ciddiyetinin PYD-YPG-PKK’yi korkuttuğunu dile getiren Ebu Celâl, “PYD 50 bin askeri olmasına rağmen Araplardan zorla askere alarak sayıyı artırmaya çalışıyor. ABD’nin bölgeden çıkacağına dair haberler de gelmeye başlayınca PYD’nin Ruslarla anlaş yapmaya çabaladığı ve Esed ile masaya oturduğu bilgisini aldık. ABD’nin olmadığı yerlerde Rus bayrakları dalgalanmaya başladı. Tel Rıfat’a bir saldırı olmasın diye Ruslarla daha fazla yakınlaşmaya başladılar. PYD, Esed Rejimi ile bir anlaşma yaparak çıkma durumuna geldi. Tel Rıfat köy gibi bir yer eğer bir operasyon olursa birkaç saat içinde kontrol altına alınır.” dedi.

SMO’NUN İSTİHBARAT GÜCÜ ETKİLİ

Suriye istihbaratından çok sayıda kişinin kendilerine katıldığı kaydeden Ebu Celâl, “Kâsım Süleymanî sonrasında İranlı gruplara kimlerin destek verdiğini çok iyi biliyoruz. Yurtdışında operasyonel gücümüz var. El Muhaberat dâhil Suriye’deki her yerde güçlü istihbarat kaynaklarımız var. İran, Kâsım Süleymanî’nin yerine Muzaffer Vahidi’yi görevlendirdi. İran destekli güçlerin yönetim ve lojistik desteğinde değişim oldu. İran’ın Halep ve Şam’daki kollarını da biliyoruz.” şeklinde konuştu.

MUHALİFLER ÖLÜMÜNE SAVAŞIYOR

Çatışmaların ölümüne yapıldığını asla geri çekilme olmadığını dile getiren Ebu Celâl, “Çatışmalar alan hakimiyeti sağlanana kadar devam ediyor. Rus uçaklarından gelen bombalamalar sonrasında ağır yaralılar olabiliyor. Bunların çoğunun uzuvları kesiliyor. İyileştikten sonra tekrar savaşmak istiyorlar ama geri hizmette çalışmaları için onları zor ikna ediyoruz. Dünyadaki engelli insan ortalaması yüzde 10, Suriye’de ise bu oran yüzde 25’e yaklaşmış durumda.” ifadelerini kullandı.

SMO_2eb3c820ea29284e0b6e9bae6d39f756.JPG

Suriye Milli Ordusu (SMO) Özel Kuvvetler Komutanı Yarbay Abdunnasır Ebu Celâl, Ankara Temsilcimiz Neşat Gündoğdu’ya sahadaki askeri durumu anlattı. Yaklaşan Tel Rıfat operasyonuna ilişkin bilgiler verdi.

SÜLEYMANİ ÖLÜNCE İRANGRUPLARI BİRBİRİNE GİRDİ

Ebu Celâl, ABD’nin İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kâsım Süleymanî’nin ABD operasyonuyla öldürülmesi sonrasında Suriye’deki İran güçleri arasında anlaşmazlıklar çıktığına değinerek, “Afgan ve Hizbullah’ın yanında Kâsım Süleymanî’nin 4.Tümen’inden katılanlarla birlikte 80 bin kişiden oluşan İran güçleri, Süleymanî’nin ölümünden sonra ev ve alan paylaşımında anlaşmazlıklar yaşamaya başladı. Bazı durumlarda kendi aralarında ufak çaplı çatışmalar çıktığı da oluyor. Bu güçler çok acımasız operasyonlar yapıyorlar. Humus’ta nehrin üstünün insan bedenleriyle örtüldüğü El Nehir katliamında Kâsım Süleymanî’nin imzası var. Sivillere karşı yapılan tüm sivil katliamların sorumlularını tek tek biliyoruz. Bunların hepsi uluslararası kamuoyuna hesap verecek” diye konuştu.