Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2437.87
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Aralık 2013

ÇOCUĞUMUZA İSİM KOYMAK

Çocuk için adı çok önemlidir, onlara isim koyarken özen göstermek gerekir.

Toplumumuzun bazı kesimlerinde çocuklara saygın yaşlı üyelerinin adı verilir. Böylece çocuklar adlarını aldıkları kişiler gibi davranmaya teşvik edilir ve genellikle de o kişinin karakteristik özelliklerini benimserler. Çünkü isim kişiyi etiketlediğinden kişi bu etikete layık olmaya çalışır, kendisinin bu anlama uygun şekilde konumlar.

Bu gün ise aileler genelde sözlükleri karıştırıyor, kimsenin anlamını bilmediği kelimeleri çocuğa ad olarak veriyorlar. Veya o an popüler olan bir popçunun veya futbolcunun ya da medyatik ünlünün adını takıyorlar. Sözgelimi Kaya "çok sağlam" , Ece "kraliçe, güzel kadın" gibi. Bu ve benzeri popüler ve moda olan isimler ileriki yıllarda popülerliğini yitirince aileler pişmanlık duyabiliyor.

Bazen de aileler çocuklarına daha ilginç, daha kişisel ve eşsiz isim seçmek istiyor; farklı olmak için değişik isimler koymaya yöneliyorlar. Ancak bu da bazı mahsurları taşıyabiliyor. Halbuki benzersiz ve kulağa hoş gelen adlar yerine çocuğumuza tarihten ve kültürümüzden önemli bir kişinin veya ailemizden bir büyüğümüzün adını versek daha iyi olabilir. Büyükannemiz toplumda saygı gören ve hayranlık uyandıran bir insansa, kızımıza onun adını verebiliriz. İnsanlar, çocukların adlarını aldıkları kişilerin özelliklerini taşıdığına inanır. Çocuğumuza ailemizin sevilen, hayranlık duyulan bir üyesinin adını vermemiz hayata bir adım önde başlamasını sağlayabilir.

Çocuğumuza devrin kibrit alevi gibi parlayan ünlü birinin adını vermemiz, o ünlü kişinin özelliklerini taşıma garantisi de vermez. Genellikle kısa ömürlü, gelip geçici birer moda ürünü olan popüler adlar yerine hayranlık duyulacak özellikler taşıyan, haklı bir ün bırakmış, tanınan birinin adını çocuğumuza isim olarak seçelim. Fatih, Ayşe, Hatice, Ali, Mehmet, Ahmet gibi adlar güzel anlamlar çağrıştırır; çünkü bütünsel bir kusursuzluk sergileyen insanlara aittirler.

Ülkemizde Durum

Geçtiğimiz günlerde gazetelerde çıkan habere göre ülkemizde erkeklere en çok Mehmet, Mustafa, Yusuf, Ahmet ve Hüseyin; kızlara Fatma, Ayşe, Emine, Hatice, Zeynep, Elif ve Merve adları veriliyor.

Öğretim üyesi olduğum üniversitedeki çocukların en sık karşılaştığım adları şöyle: Tuğba, Kübra, Tuğçe, Ayşe, Fatma, Ali, Hüseyin, Abdullah vs.

Gazetemiz Milat'ın dünkü nüshasında Türkiye'de en çok kullanılan erkek ve kadın adları vardı. İstatistiklere göre erkeklere en çok; Mehmet, Mustafa, Ahmet, Ali ve Hasan isimleri kadınlara ise; Fatma, Ayşe, Zeynep, Hatice ve Emine adları veriliyordu.

Kısacası bunlar İslami geçmişimizden ve geleneğimizden kaynaklanan; söylendiğinde derinliği olan, İslamı çağrıştıran isimler. Özümüze döndüğümüzü, imanımızdan sapmadığımızı haykırıyorlar adetau2026

Söyleyeceğim o ki çocuklarımıza isim verirken özellikle şunlara dikkat edelim:

u00b7 Karşı cinse de verilen adları onlara koymayalım. Hayatı boyunca karşılaşacağı karışıklıklar çocuğumuzu üzecek, zor durumlara sokacaktır.

u00b7 Onunla alay edilecek, onu küçük düşürecek isimlerden uzak duralım.

u00b7 Hiç bilinmeyen, zor yazılan veya telaffuzu zor olan isimleri de tercih etmeyelim.

u00b7 Çocuğumuzun yaşlanınca da aynı ismi kullanacağını unutmayalım.