Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2436.07
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Ağustos 2023

De Dolarizasyon

Dünya siyasetinde Rusya’nın hedef alındığı Ukrayna ve Tahıl Koridoru konuşulurken gözlerimiz bir anda insani krizlerle kaynayan Afrika’ya çevrildi. Batı ambargolarına diz çökmeyen Putin, Nijer darbesini destekleyerek kamçıyı Fransız sömürgecilerin elinden alarak yüzlerce yıllık sömürüye isyan eden siyah adama teslim etti. Rusya eski Fransız kolonileri Burkina Faso, Gine, Mali ve Çad'ın ardından Nijer ordusu ile de işbirliğini ortaya koydu. Sudan, Somali, Etiyopya gibi doğu Afrika ülkelerinde ise hala dengeler oturmuş değil.

İki ay önce ABD’nin kırmızı çizgisi Rusya’dan S-400 almasına rağmen ABD başkanı tarafından ayaklarının altına kırmızı halılar serilerek en üst düzey törenle ağırlanan Hindistan Başbakanı Modi, geçtiğimiz Salı günü BAE’nin başkentinde doların saltanatına darbe vuracak 2030 yılına kadar petrol öncelikli 100 milyar dolarlık ticareti dirhem ve rupi ile yapılması konusunda anlaşmaya imza attı.

S-400 yaptırımları konusunda Türkiye’ye karşı şahin davranan Cumhuriyetçi ve Demokrat ABD kongre üyeleri Hindistan’ın Rusya’dan S-400 alması karşısında güvercin oluverdiler. Çarşamba günü Narenda Modi’yi ziyaret ederek Hindistan-ABD Kapsamlı Küresel Stratejik Ortaklığından dem vurdular.

Erdoğan’ın Türk rüyası ABD’li senatörleri rahatsız etse de ABD Kongre Üyesi Ro Khanna, Modi’nin Hint rüyasına derinden inandığını söyledi. Heyet ziyareti olağanüstü bir başarı olarak nitelendirdi. Üyeler Türkiye’ye uyguladıkları F-35 sopasının tam tersi hareket ederek General Electric’in Hindistan ile jet motoru anlaşması imzalamasından stratejik ortaklık kurmasından memnun oldular.

ABD heyetini şen şakrak uğurlayan Modi, rotasını Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde 22-24 Ağustos’ta yapılacak BRİCS liderler zirvesine çevirdi. Güney Afrika’nın tutuklayacağı endişesi ile Putin’in tele konferansla katılacağı zirvede doların çöküşünün başlangıcı olabilecek altına dayalı yeni bir para biriminin açıklanması bekleniyor. Şayet BRİCS dolara alternatif yeni bir para birimi açıklarsa dünyayı son yarım yüzyılın en büyük parasal şoku bekliyor.

ABD’nin Hindistan’a karşı bu yumuşak politikası, daha büyük rakibi olan Çin’i çevreleme politikasından geçiyor. Hindistan’ı yanına çekerek, BRİCS içinde çatlak oluşturmayı hesap eden ABD, yaşanabilecek parasal kaosun da kendi kontrolünde gelişmesini sağlamak istiyor. Tıpkı pandemi döneminde 3 trilyon dolardan fazla varlığa sahip olan Çin’in piyasalara hakimiyetine karşılıksız dolar basarak engellediği maliyeti de Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin sırtına yüklediği gibi, Hindistan’a yaklaşarak onunla dolar üzerinden yüklü meblağlarda anlaşmalar yaparak BRİCS ülkelerinin de dolarizasyon planını etkisiz kılmak istiyor.

BRİCS zirvesinin ardından ise Modi, 9-10 Eylül tarihleri arasında Yeni Delhi’de G-20 liderlerini ağırlayacak. Bu zirveye Biden gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılması bekleniyor. Dün Macaristan’a anlamlı bir ziyaret yapan Erdoğan, ay sonunda Rus lider Vladimir Putin ile bir araya gelecek. Dünya liderlerini G-20’nin ardından 17-21 Eylül tarihleri arasında BM Genel Kurulu bekliyor.

BM demişken önceki gün KKTC’nin kendi topraklarında yol yapma girişimine mani olmak isteyen BM barış gücünün çıkarttığı gerginlikten sonra ABD, Fransa, Çin ve İngiltere’nin KKTC’yi kınama girişimi Rus vetosu ile engellendi. Gelişme üzerine ABD, Kıbrıs Rumlarına silah ambargosu uygulamama kararını bir yıl daha uzattı. Biz İsveç’e terör örgütünü desteklememeyi NATO’ya giriş şartı olarak kabul ettirmeye çalışırken, NATO’nun en büyük ortağı ABD, Suriye’de terör örgütünü silahlandırmayı, eğitmeyi, ortak tatbikatlar yapmayı sürdürüyor.

Sözün özü, emperyalizmin kuralı yoktur, çıkarı vardır. Dünyayı açlığa, sefalete sürükleyen dolar hegemonyası bitmeden barışın, adaletin, özgürlüğün sağlanması mümkün değildir. Ortodoks politikalara dönüş diyerek insanlığın sefaletinin kaynağı dolar imparatorluğuna su taşımak Türkiye’ye patinaj yaptırır. Kurtuluşumuz, faiz ve dövizi artırarak üretimi yavaşlatmak, işsizliği artırmak, tedarik zincirlerini yok etmek, doları artırarak iş yapan şirketlerimizi emperyalistlerin üç kuruşa alacak hale getirmekten değil, bilakis inadına üretim, inadına büyüme, inadına zenginleşmekten geçiyor. Ekonomin güçlü ise dünyaya söyleyecek sözün olur. Üretebiliyorsan, satabiliyorsan insanlar sözünü dinler. Türkiye’nin kurtuluşu dolar emperyalizmine teslim olmaktan değil de dolarizasyon kampanyalarını desteklemekten geçiyor. Vesselam…..