Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Metaverse ile dünya nereye doğru gidiyor?

Metaverse terimi, Neal Stephenson'a ve onun distopik siberpunk romanı Snow Crash'e kadar uzanmaktadır. Metaverse, gerçek insanların kendilerini temsil etmek için 3B avatarları kullandığı, diğer insanlarla 3B avatarları şeklinde bağlantı kurduğu, dijital alanları paylaştığı, dijital mülklere sahip olduğu ve dijital mülkler üzerinde işlem yaptığı ve dünyanın herhangi bir yerinden birbirleriyle işbirliği yaptığı dijital bir dünyadır.

Meta veri deposu, bulut altyapısı, yazılım araçları, platformlar, uygulamalar, kullanıcı tarafından oluşturulan içerik ve donanım gibi çeşitli teknoloji biçimleri tarafından yönlendirilecektir. Teknik gereksinimlere ek olarak, meta veri deposu, eğlence, oyun, ticaret, sosyal etkileşimler, eğitim ve araştırma dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli kullanıcı deneyimlerini içerecektir.

Metaverse bir oyun mu?

Metaverse, uzun yıllardır var olan iki fikrin bir araya gelmesidir: sanal gerçeklik ve dijital ikinci yaşam. Teknoloji uzmanları, sanal yaşamlarımızın fiziksel gerçeklerimiz kadar önemli bir rol oynadığı bir çağın hayalini kurdular.

Sanal gerçeklik, video oyunlarında da biraz ileri düzeydedir. 2016'da Sony, sanal gerçeklik oyunları oynamak için PlayStation 4 konsoluna takılan bir sanal gerçeklik başlığı olan 400 dolarlık PlayStation VR'yi piyasaya sürdü.

Sokakta yürüdüğünüzü hayal edin. Aniden, ihtiyacınız olan bir ürünü düşünüyorsunuz. Hemen yanında, aklınıza gelen ürün ve varyasyonlarla dolu bir otomat beliriyor. Duruyorsunuz, otomattan bir şey alıyorsun, evine gönderiliyor ve sonra yoluna devam ediyorsunuz.

Reel ve sanal iç içe mi geçiyor?

Bugün, meta veri deposu, insanların dijital avatarlarla temsil edildiği paylaşılan bir sanal alandır. Sanal dünya, içindeki toplumun karar ve eylemlerine göre sürekli olarak büyür ve gelişir. Sonunda, insanlar tamamen sanal olarak (yani sanal gerçeklikle) metaverse'ye girebilecek veya artırılmış ya da karma gerçeklik yardımıyla fiziksel alanlarında onun bölümleriyle etkileşime girebileceklerdir.

Hukuk firması Osborne Clarke'ın ticari ekibinin Bristol merkezli bir ortağı olan dijital düzenleme uzmanı Tom Harding'e göre, Facebook metaverse var olan tek şey olmayacak. Konsept, Playstation gibi bir VR kulaklığı veya konsolu aracılığıyla erişebileceğiniz sanal bir dünya… Bununla birlikte, bireysel metaverse'leri destekleyecek teknoloji hala geliştirilme aşamasındayken, bunu karşılayabilen şirketler, bir yol olarak mevcut çevrimiçi oyun platformlarını kullanıyor.

Örneğin; oblox, dünya çapında bir avatar oluşturan ve kullanıcı tarafından oluşturulan bir 3D dünyada etkileşime giren milyonlarca (çoğunlukla genç) insan tarafından kullanılmaktadır. Oyuncular kendi oyunlarını yaratmanın yanı sıra avatarlarını süslemek için kullanılabilecek sanal öğeler satın alabilir, satabilir ve oluşturabilirler. Markalar arasında işbirliği fırsatları olacak. Yeni bir alışveriş deneyimi olacak.

Gerçek dünyaya bir şeyler ekleyen ve çevrim içi sosyal karşılaşmaları gerçekten sosyal hale getirebilen sanal bir dünya, sosyal medyanın en başından vadettiği ancak çoğu zaman sağlayamadığı bir durum. Meta veriyi çalıştıran temel güç merkezi olarak internetin bu yeni nesil modele dönüşmesi bekleniyor. Salgın sırasında sanal modellerin standart bir yaşam biçimi olarak artan kabulüyle hareket eden birçok araştırmacı, metaversenin beklenenden daha erken bir gerçeklik haline gelebileceğine inanıyor.