Dolar (USD)
32.23
Euro (EUR)
35.05
Gram Altın
2473.74
BIST 100
10175.57
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Eylül 2016

Siyaseti seçimden başkası zor temizler

Pazar günkü yazımızda siyasetteki FETÖ temizliği konusundaki sıkıntılardan söz etmiştik. Bu sıkıntılar İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün TRT Haber'de katıldığı programda daha net olarak gözler önüne serildi. Bu satırları yazmadan 3-4 saat önce ise sürpriz bir gelişme oldu. İçişleri Bakanı Efgan Ala istifa etti. Yerine Çalışma Bakanı Süleyman Soylu getirildi.

Anlayacağınız AK Parti içinde gerçekten temizlik konusunda ciddi sıkıntılar var. Kulağımıza ciddi duyumlar geliyordu. Efgan beye AK Parti içinden teşkilatlardan, mevcut milletvekilleri ve eski vekillerden yakınları konusundaki operasyonlara engel olacak şekilde baskılar. Anlaşılan o ki Efkan Bey bu konudaki baskılardan çok bunaldı.

FETÖ operasyonları konusunda ciddi çıkmazlar görülüyor. Bunun başında eş-dost kayırmaları bulunuyor. Birçok yerde ise belediye başkanı, il ilçe yönetimleri uçunun kendilerine dokunacağından dolayı müdahalelerine hız verdiler. Sadece o da değil, kendilerini kurtarma derdine düşen birçok yetkili ise çareyi sayı itibarı ile doldurmak için ilişkisi olmayanları kurban verme yolunu seçtiler. Asıl problem ise bu işi fırsat bilen bazı yetkililer kendi ekiplerini oluşturma kurnazlığına düşerek nice masumları yakmaya başladılar. Rakip gördükleri kadroları boşaltıp kendilerine yakın ekipleri getirme telaşı. Yani 'koyun can derdinde kasap et derdinde' bir durum.

Bütün bunlar nasıl ayıklanacak. Ciddi bir neşter vurulmazsa siyaset mekanizması sınıfta kalır. İçişleri Bakanlığı bir taraftan Emniyet ve Jandarma içindeki temizliği layığı ile yapması gerekirken, diğer taraftan yerel yönetimler ve valilikler ile belediyelerde bu temizliği hayata geçirmelidir. Özellikle Belediyeler.

Metin Külünk'ün TRT'de söz ettiği iller sadece birer örnektir. Belediye Başkanları, milletvekilleri,, il ve ilçe başkanları yürütülen FETÖ operasyonlarını akamete uğrattığı halkın yakından bildiği şeyler. Eğer bu kadar açık konuşmalara rağmen bazı şeyler ilerlemezse yakın zamanda il il isimler önümüze mutlaka gelecektir.

FETÖ mücadelesinin akamete uğratılması için önümüzdeki günlerde başka hamlelerde bekleyin. Özellikle İçişler Bakanı'nı istifaya zorlayan etkenler kullanılarak AK Parti içinde bazı girişimlere şahit olabiliriz. Yeni parti tehditleri bile göz ardı edilmemelidir.

FETÖ toplumsal yapıda ebediyen çökmüştür. Fakat ortada kalan leşinin kokuları uzun süre bizleri rahatsız edecektir. En yakınımızı, eş-dostumuz bu rahatsızlığın içinde olacaktır. Özelliklede STK'lar da, Belediyelerde ve AK Parti teşkilatları içinde bu leşin kokularının dezenfekte edilmesi kaçınılmazdır.

Eğer siyaset kendini temizlemekte gerekli adımları atmazsa bu sefer devreye farklı metotlar girecektir. Bir kere AK Parti kendi teşkilatlarını temizlemekle işe başlatacaktır. Çok gecikmeden buna başlamalıdır. Parti Genel Merkezi bu konuda kurunun yanında yaşın yanması değil ama baştan aşağıya teşkilatları yenilemelidir. Daha genç, daha dinamik ve çıkar ilişkisinden uzak ekipler oluşturulmalıdır. Zaten AK Parti teşkilatları bütün bu yaşananlara rağmen 'körler-sağırlar bir birini ağırlar' alışkanlığından ileri gidememektedir. Teşkilat yapıları içinde 'klanlar' oluşmuştur.

Her ilde yıllar içinde oluşan çıkar çarkları mutlaka bozulmalıdır. Aksi takdirde 'senin FETÖN, benim FETÖYÜ döver'den ileri gitmeyecek bir noktada kalırız.

Tüm bunlar başarılamazsa siyasetin temelden temizlenmesinin tek yolu erken seçim olacaktır. Bu ihtimal masada var mıdır bilmiyorum. Ama görünen köyün kılavuz istemediği de aşikardır. Bekleyeceğiz göreceğiz.

Cuma'nın hayrı üzerinize olsunu2026.