Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Mart 2021

UEFA'nın yeni şike listesinin yankıları!..

UEFA'nın resmi internet sitesinde, geçtiğimiz çarşamba günü bir metin yayımlandı.

(https://www.uefa.com/insideuefa/protecting-the-game/integrity/)

Buna göre UEFA, son yıllarda; adı şikeye karışan, kesin ceza alan ve cezaları CAS tarafından da onaylanan kulüpleri liste halinde duyurdu. Aslında liste 2019 yılının Haziran ayında netlik kazanmıştı. CAS da bunu 2020 yılında onaylamıştı.

Listede 4 Türk takımı

Peki neden şimdi gündeme geldi? Çünkü "UEFA Disiplin Yönetmelikleri, Baskı 2020" kararları, yeniden revize edildi. O sebeple "Şike ve yasadışı bahis olaylarından dolayı" UEFA tarafından cezalandırılan (Yerel federasyonların verdiği cezalar hariç-Juventus gibi) kulüpler duyuruldu. Listede 4 Türk takımı yer alıyor. F.Bahçe (2 yıl men), Beşiktaş (1 yıl men) Eskişehirspor (1 yıl men) ve Sivasspor (1 yıl men). Bu takımlar zaten cezalarını çektiler...

Bir şey değişir mi?

Bu duyuru, çarşamba gecesi yaygın olarak takip edilen internet siteleri tarafından pek rağbet görmedi. Belki de Miraç Kandili gecesi olduğu için gözlerden kaçmıştır. Ancak bazı siteler bu gelişmeyi atlamadı.

Peki, UEFA'nın; ŞİKE LİSTESİ'ni bir kez daha duyurması, Türkiye'de bazı şeyleri değiştirir mi? Bunu önümüzdeki haftalarda göreceğiz... Ben pek ihtimal vermiyorum.

Tazminat alamaz!

Türkiye'de ŞİKE davasından, FETÖ sebebiyle aklanan F.Bahçe camiası, yıllardır, "TFF'ye ve UEFA'ya dava açacağız, kaybolan haklarımızı çatır çatır alacağız" deyip duruyordu. Ben bunun imkansız olduğunu defalarca söyledim ama nedense F.Bahçeli dostlar bana kızıyorlar. Ben G.Saraylıyım ya ondan... Oysa bunun takım tutmakla bir ilgisi yok. Gerçek bu...

Ülkemizde Tahkim Kurulu'nun onayladığı ve UEFA nezdinde de CAS'ın onayladığı bir kararın geri dönüşü yoktur. Karar kesinlik kazanmıştır. F.Bahçe'nin şike sebebiyle Avrupa Kupaları'na katılamadığı 2 yıl için tazminat alması mümkün değildir. Zira F.Bahçe, UEFA nezdinde aklanmamıştır. Eğer UEFA nezdinde aklansaydı işte o zaman tazminat alırdı. Hem de eşek yüküyle...

Trabzonspor ne yapar!

Gelelim, ŞİKE'nin ceza kısmına... UEFA, kendisine muttali belgeler ışığında ceza vermişti. TFF ise UEFA'nın verdiği cezayla yetinmişti. Küme düşürme gibi bir karar verilmemiş sadece bazı yöneticilere idari cezalar kesilmişti.

UEA'nın ŞİKE listesinin, CAS tarafından da onaylandığının (10 yıl sonra) bir kez daha belirtilerek yayınlanması Trabzonspor'u umutlandırır mı? Umutlandırmasına umutlandırır ama, daha önce aynı konuda UEFA'ya 2 kez başvuran Karadeniz ekibinin beklentileri boşa çıkmıştı. Bir kez daha başvuru yapar mı yapmaz mı,yaparsa da nasıl bir sonuç alınır işte onu bilemem!