Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Aralık 2023

​Yatırımlar kelebek etkisi yapar mı?

Yeni kabinenin uygulamaya aldığı ekonomi politikalarının etkisi mi?

Pandemiyle yön değiştiren ticaret rotasının Türkiye eksenine girmesi mi?

Belki de her ikisi.

Ne derseniz deyin!

Ülkemiz için iki önemli gelişme yaşandı.

İlki, Çinli elektrikli otomobil üreticisi SKYWELL’in, üretim fabrikası yatırımı.

İkincisi OYAK Renault fabrikasında 4 yılda 400 milyon Euro yatırımla 4 yeni model aracın üretilecek olması.

1969 yılında OYAK Holding ve Renault Group arasında yapılan anlaşmayla Bursa’da 600 bin metrekare alana kurulan OYAK Renault Fabrikası, 1971 yılından beri 7,5 milyondan fazla araç üretti ve yüzde 75’ini ihraç etti. İç pazarda da her 7 araçtan biri Renault logosu taşıyor.

Yıllık 360 bin üretim kapasitesi olan bu fabrikada, 5 bin 500 istihdamın yanı sıra motor üretimi, pres, kaporta, boya, montaj, uluslararası lojistik merkezi, Ar-Ge merkezi, destek birimleri faaliyetleri de var.

Hali hazırda Renault Clio ve Clio E-Tech Full Hybrid modellerinin üretiminin yapıldığı OYAK Renault fabrikasına, 2027 hedefleri doğrultusunda 400 milyon Euro yatırım yapıldı.

Bu yatırımla 3’ü SUV 4 yeni modelin üretimi yapılacak. Hatta 2025 yılına kadar yeni nesil hibrit motor yerlileştirilecek.

İlk adım olarak da 2024’ün ikinci yarısında Duster modeli Renault imzasıyla bu fabrikada üretilip satışa çıkacak ve 50 ülkeye ihraç edilecek.

Bu alınan kararda yatırımcılara yapılan teşvik uygulamaları kadar Türkiye’nin stratejik konumu, otomotiv sanayinin kalitesi ve gücü de etkili oldu.

BAKANLIK VE YATIRIM OFİSİ MÜSPET

Şimdi gelelim SKYWELL’in yapacağı yatırıma.

Daha ortada dumanı bile yokken 19 Aralık 2022 tarihinde yine bu sayfada ‘SKYWELL adım adım Türkiye’de üretime mi gidiyor? başlıklı köşe yazımda, Çinli üreticinin fabrika kuracağından bahsettim.

( Okumak isteyenler bu başlıkla arattırabilir. İsterseniz de linki bu: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/skywell-adim-adim-turkiyede-uretime-mi-gidiyor-8808/ ).

SKYWELL hali hazırda Türkiye’de Ulu Motor distribütörlüğünde faaliyet gösteriyor. ET 5 modeli bu yılın ilk 11 ayında 60 binlik elektrikli otomotiv pazarında 2 bin 541 adet satışa ulaştı.

Ve Avrupa’daki 15 ülkenin distribütörlüğü de Skywell Türkiye tarafından yürütülüyor.

Kaldı ki; ülkemizde satışa başlayan her yeni marka “Türkiye’de üretim neden olmasın” derken Skywell Türkiye CEO’su Mahmut Ulubaş, bu hayalini gerçekleştirmek için adım attı ve sonuca yakın.

Bu yatırım ülkemize her açıdan kazandıracak. Bir kere cari açığa olumlu etki edecek, istihdama katkı sağlayacak. Bu yüzden Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi de, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da yatırıma sıcak bakıyor.

Sürecin başlaması ve ‘Yatırım Teşvik Uygulamaları’ndan faydalanmak için Yatırım Teşvik Belgesi’nin alınması gerekiyor.

Muhtemelen önümüzdeki günlerde bu belge ile başvuru yapılacak.

Bir aksilik olmazsa 2024 yılının ilk çeyreğinde fabrika inşaatının ilk kazması vurulacak. Yalova, Sakarya ya da İzmit taraflarında planlanan fabrikanın üretim kapasitesi yıllık 150 bin adet planlanıyor.

Toplam 1,6 milyar dolarlık bir yatırım planlanırken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kriterlerinde yer alan Destek Unsurları şunları içeriyor: “- Yatırım Yeri Tahsisi – KDV İstisnası - KDV İadesi – Gümrük Vergisi Muafiyeti – Vergi İndirimi – Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği – Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği – Faiz ya da Kar Pâyı Desteği.”

Daha birçok detayın yer aldığı Yatırım Teşvik Uygulamaları cazip fırsatlar sunarken, üretimde ortaya çıkan bu avantajın, nihai tüketiciye yansıması, yansıtılması kaçınılmazdır.

Şunu da bilin, bu yatırımlar sadece otomobil üretmek için yapılmıyor.

Aynı zamanda ülkemizde otomotiv alanında mühendislerin yetişmesine ve teknolojinin gelişmesine ciddi katkı sağlıyor.

Zira OYAK Renault Ar-Ge merkezindeki mühendis sayısını iki katına çıkaracak.

Skywell Türkiye’de burada kuracağı ekiple Avrupa ülkelerine de yazılım hizmeti sunacak.

2021 yılı sonu itibarıyla dünyanın en büyük 13’üncü, Avrupa'nın ise en büyük 4’üncü otomotiv üreticisi konumuna yükselen Türkiye’ye yapılan bu yatırımların kelebek etkisi yapması ve daha çok yatırımcı gelmesi dileğiyle sağlıkla kalın.