Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2411.40
BIST 100
10267.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Lavanta ile gelen sağlıklı yaşam

Antik çağlardan günümüze kadar başta sağlık, gıda ve kozmetik sektöründe yoğun olarak kullanılan lavanta, birçok farklı hastalığın da şifa kaynağı. Yaz mevsimiyle hasadı başlayan lavanta aynı zamanda kentten köye göçü sağılıyor.
Lavanta ile gelen sağlıklı yaşam
19 Temmuz 2020 15:38:00
Antik çağlardan günümüze kadar başta sağlık, gıda ve kozmetik sektöründe yoğun olarak kullanılan lavanta, birçok farklı hastalığın da şifa kaynağı. Yaz mevsimiyle hasadı başlayan lavanta aynı zamanda kentten köye göçü sağılıyor.

Lavanta çiçeğinin kullanım alanının artması ve özellikle Pandemi döneminde kolonya ihtiyacını karşılaması köyde üreticiliğin artmasını sağladı. O köylerdin biri de Gelibolu’nun Kavak Köyü. Gelibolu’nun tahıl ve ayçiçeği üreticileri birkaç yıl önce ilk kez tanıştıkları ve toprakla buluşturdukları lavantalar için hasat dönemine hazırlanıyor. Çiftçileri lavantayla tanıştıran ise bir finans kuruluşunda yönetici olarak çalışırken, köy hayatı ve tarım hayallerini gerçeğe dönüştüren Serkan Köse. Üç yıl önce 180 dönümlük araziye 350 bin kök lavanta diken Köse, hem yıllardır hayalini kurduğu doğal yaşama kavuşmanın, hem köylülere istihdam sağlamanın, hem de bölgeye yeni bir ekonomik değer kazandırmanın mutluluğunu yaşıyor. Kavak Köyünde ve çevre köylerde lavanta dikmeye başlayan Köse, 180 dönümlük araziye onlarla birlikte 350 bin kök lavanta dikti. Ürün yetişip boy attı, arazinin rengi kahverengiden önce yeşile daha sonra mora döndü.

Pandemi döneminde lavanta kolonyası

Sağlık ve ilaç sektöründe de kullanılan lavanta pek çok sağlık sorununa da şifa oluyor. Covid-19 dönemi ile başlayan salgın ile mücadelede önemli rol oynayan lavanta kolonyası her ev için vazgeçilmez oldu. İlk yılın sonunda diktiği lavantalardan verim elde eden ve lavanta kaynaklı kolonya ve kozmetik ürünler yapmaya başlayan Serkan Köse dikim, bakım ve hasat döneminde köylülere yeni bir gelir kapısı da açtı. Onunla birlikte bahçede çalıştıkları sırada lavanta ile tanışan Kavak Köyü sakinleri dikiminin ve bakımının kolaylığını, lavantanın verimini ve hasat sonrasında elde edilen ürün çeşitliğini de görünce daha önce tahıl ve ayçiçeği ekilen arazileri lavanta bahçesi yapmaya başladılar.

Köye dönüş hayali kuranlar için esin kaynağı

Serkan Köse, beyaz yakalıların genellikle toprakla, köyle, bahçeyle ve tarımla ilgili hep bir hayal kurduklarını ama bunları gerçekleştirebilenlerin sayısının çok az olduğunu söyledi. Köse, “Gelibolu’da toprağın uygunluğu, iklimin elverişli oluşu ve katma değerinden dolayı lavanta dikmek istedik. Şimdi de bunları ürün ve mamul haline getirmek için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Lavantanın faydaları (kutu)

İyi bir iştah açıcıdır.

Cilde parlaklık verir.

Sinir sistemini güçlendirir

Tansiyon düzeyini dengeler.

Migren tedavisinde yardımcı olur.

Saçlarda kepeklenmenin önüne geçer

Akne ve benzeri cilt problemleriyle savaşır.

Adet periyotlarının düzene girmesini sağlar.

Depresyon ve uykusuzluk tedavisinde kullanılır