Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2429.93
BIST 100
10007.27
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tüm çalışanları ilgilendiriyor: Bu durumlardan işveren sorumludur

Mevsim normallerinin üzerinde yaşadığımız sıcaklıklardan dolayı, bir iş yerinde makul sıcaklığı ayarlamayan patron, sıcağa bağlı iş kazalarında yüzde yüz kusurlu sayılıyor. Örneğin aşırı sıcaklara yönelik tedbir alınmaması durumunda sıcak çarpması iş kaza olarak değerlendirilebilir.
Tüm çalışanları ilgilendiriyor: Bu durumlardan işveren sorumludur
16 Temmuz 2023 09:32:06
Mevsim normallerinin üzerinde yaşadığımız sıcaklıklardan dolayı, bir iş yerinde makul sıcaklığı ayarlamayan patron, sıcağa bağlı iş kazalarında yüzde yüz kusurlu sayılıyor. Örneğin aşırı sıcaklara yönelik tedbir alınmaması durumunda sıcak çarpması iş kaza olarak değerlendirilebilir.

Kaynak: Akşam gazetesi

Sıcaklık derecesinin normalin üzerinde bir yaz döneminin yaşanması, iş verenlerin yükümlülüklerini bir kez daha gündeme getirdi. Bu süreçte iş verenlerin çalışanlarının sağlığını korumak için bazı önlemler alması gerekiyor.

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün aktardığına göre, Meteorolojinin uyarıları özellikle zorunda olmayanların gün içerisinde dışarıda bulunmaması yönünde. Bu nedenle özellikle büyükşehirlerde çalışma süreleri ve koşullarına ilişkin bazı ek tedbirlerin alınması gerekebilir.

hava-sicakliklari-aa-1616719-1_06f139e14ea704876a4c072800417326.jpg

İşverenler başta uzaktan çalışma olmak üzere bazı tedbirleri hayata geçirme yoluna gidebilir.

Aksi taktirde sıcak çarpması ve bu nedenle oluşabilecek bayılma, yaralanma ve ölümlerin iş kazası olarak değerlendirilmesi mümkün olabileceği gibi işverenin aşırı sıcak konusunda işyerinde tedbir almaması kusurlu bulunmasına da neden olabilir. Bu nedenle işveren işyerlerinde 'sıcaktan korunma' önlemlerini önemsemeli.

Uzaktan çalışma seçeneği

Pek çok çalışanın işyerine ulaşım için toplu taşıma ve araç kullanımı sıcak havalarda sağlık açısından riskli olabilir.

İşyerine ulaşım konusundaki risklerin önlenmesi amacıyla işverenler uzaktan çalışma formülünü devreye sokabilir. İşverenler işçileri ile anlaşarak önümüzdeki haftadan itibaren ağustos sonuna kadar uzaktan çalışmaya geçişi koordine edebilirler. Sıcak hava dalgası nedeniyle çalışanların uzaktan çalışmaya geçmesi için bir protokol yapılması, uzaktan çalışmanın ne kadar süreceği ve bu sürede yemek, yol gibi yardımların nasıl ödeneceği konusunun düzenlenmesi gerekiyor.

Uzaktan çalışacak işçiye yemek yardımının ödemesi sürmeli, ancak yol yardımı verilmeyeceği için yol yardımı ödemesi çalışma biçimine göre internet ve diğer zorunlu giderler için kullanılabilir.

Dışarıda görevli için tedbirler

Uzaktan çalışma, ofis ortamında çalışan işçiler için hayata geçirilebilecek bir tedbir. Ancak örneğin açık havada çalışmak zorunda olan bir güvenlik görevlisinin de mutlaka güneşin olumsuz etkilerinden korunması için şemsiye, gölgelik, şapka gibi ekipman tedbirine ihtiyacı var. Ayrıca gün içerisinde zorunlu olmadıkça 11.00 ila 15.00 arasında devriye görevi yaptırılmaması ve açık havada bulunulmamasının sağlanması gibi düzenlemeler de gündeme gelebilir.

'Yediklerinize dikkat edin'

Sıcak havanın ikinci bir etkisi de besin zehirlenmeleri ve mide rahatsızlıklarında artış. Soğuk zincirin bozulması ya da lojistikte yaşanan sorunlar nedeniyle işyerlerinde yemek hizmetinin sunulması da risk teşkil edebiliyor. Bu nedenle uzaktan çalışmaya geçişle birlikte işyerlerinde yemek sunulmasının da belirli bir süre sınırlandırılması veya çalışanlara yemek kartları verilmesi yerinde olacaktır. Diğer yandan bu süreçte işyerinde yemek verilmeye devam edilmesi zorunlu ise yemek menüleri oluşturulurken aşırı sıcaklara uygun yemeklerin diyetisyen onayıyla belirlenmesi yerinde olacaktır.