Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Aralık 2022

CHP'de miras kavgası

İmamoğlu hakkında alınan mahkûmiyet kararı sonrasında Meral Akşener’in hemen yanına koşması ve Saraçhane’de mahkeme günü alınan kararla bir miting yapılması Kemal Kılıçdaroğlu’na yakın isimler tarafından epey eleştirilmişti.

Saraçhane mitinginde CHP Genel Başkan Yardımcılarının otobüsün üstüne çıkmaması bu temkinli ve tepkili tavrı göstermişti.

Aynı yerde bir gün sonra Kılıçdaroğlu’nun Altılı Masa’nın üyeleri ile ortak bir dilin geliştirildiği miting yapması İstanbul Belediye Başkanı’nı aslında bir nevi Altılı Masa’nın belediye başkanı hâline getirdi.

Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Merkezinde yaptığı yılsonu değerlendirme toplantısında başka partilerin iç işlerine karışılmaması gerektiği açıklamasıyla kulislerde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in İmamoğlu’na yakın durması nedeniyle bu eleştirinin dile getirildiği düşünüldü.

Bu eleştiriye rağmen Saraçhane’de İmamoğlu’nun Altılı Masa’nın "ortak mağduru" gibi gösterilmesi başlı başına büyük bir çelişkiyi beraberinde getiriyor.

Bir de üstüne CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu’nu grup toplantısına davet etmesi Ankara kulislerine epey hareketlendirdi.

İmamoğlu’nun konuşturulmaması ama Meral Akşener’in ile İmamoğlu arasındaki “abla-kardeşi” ilişkisine nispet yapar gibi “Ben Ekrem İmamoğlu ile baba oğul ilişkisi içindeyim. Kendisi CHP’nin evladı olduğu kadar benim de evladımdır.” sözlerinin sarf edilmiş olması çok dikkat çekti.

"Oğlum" ifadesi sadece Akşener’e verilen bir cevap olarak okunmamalı...

Kulislerde İmamoğlu’na, Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda acele etmemesi gerektiği ve Kılıçdaroğlu’nu destekleyerek Kılıçdaroğlu sonrası dönemde CHP Genel Başkanlığı için fırsat aranması telkininde bulunulduğu ifadeleri dolaşıyor.

Bu zaviyeden bakılınca "oğul" ifadesi aynı zamanda, babanın mirasına sahip çıkacak kişi olarak da değerlendirilebilir.

Sayın İmamoğlu, kendisinin de vurguladığı gibi hem yaşının genç olması hem de CHP tabanında karşılık bulması; kendisini CHP için genel başkan adayları arasına sokan doğal bir durum oluşturuyor.

Sayın Kılıçdaroğlu’nun da İstanbul’dan gelmesi ve İstanbul’un Türk siyasetinde önemli bir yer tutması göz önünde bulundurulunca İmamoğlu’nun ağzına bal çalındığı düşüncesi akla geliyor.

Tabii Sayın İmamoğlu bu bala kanmamış olacak ki Fatih Altaylı’nın programında “Kendimi aday görmek gibi bir hadsizlik içinde değilim ama takımın sahaya çıkarabileceği bir oyuncuyum. Bu net!” ifadesini kullanarak niyetinden vazgeçmediğini deklare etti.

Baba-oğul ilişkileri zordur.

Niyetler açık edilmez.

Oğullar, her daim babalardan "isteyen"; babalar da, her daim oğulları için "yol açan" olur.

Kılıçdaroğlu’nun “oğlum” dediği İmamoğlu’ndan “babalık” yapmasını isteyerek adaylıktan geri çekilmesi talebi, CHP tabanından tepki görse de buna rağmen adaylık konusunda usul olarak Kılıçdaroğlu’nun hakkı konusunda herkes hemfikir...

Lakin bu süreç, CHP kendi içinde birçok yeni dinamiği harekete geçirdi.

CHP Genel Başkanlığına talip olan CHP’deki birçok ismin, bu zamana kadar Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı adaylığına şevkle "ittikleri" bir süreci izledik.

Kılıçdaroğlu, bir anda oğul söylemi ile CHP Genel Başkanlığı için İmamoğlu’nu güçlü bir aday olarak sahaya sürmesi CHP’de birçok kişiyi rahatsız etti.

İmamoğlu’nun “CHP’nin evladı” rütbesiyle payelendikten sonra CHP Genel Başkanlığı için potadaki adayların derin bir sessizliğe girdiğini görüyorum.

CHP’de şu an, tavır değişikliği iyiden iyiye herkese sirayet etmeye başladı.

Eğer, Kılıçdaroğlu aday olursa İmamoğlu Genel Başkanlık için güçlü bir aday olacak.

Tabii mahkumiyetle biten birinci derece yargılama sürecinin tamamlanması bu noktada çok belirleyici olacaktır.

Mahkumiyet kararı savcının isteği ile yükseltilir ya da mevcut karar olduğu gibi kalır ve İstinaf ile Yargıtay süreçlerinde onanırsa CHP Genel Başkanlığı için İmamoğlu’nun potaya girmeden potadan düştüğünü görülür.

Muharrem Sarıkaya’nın yazdığı iddia burada ilginç bir karşılık buluyor.

İddiaya göre Kılıçdaroğlu’nun diğer başkanlara sunduğu “Genel Başkanlar milletvekilliğinden vazgeçsin ve Ortak Cumhurbaşkanı Adayının Cumhurbaşkanı Yardımcıları olsun.” teklifi karşılık bulmamış.

Masadan aldığım bilgiler bu meselelerin hiç masada konuşulmadığı yönünde olsa da iddia benim analizimde yer bulabiliyor.

Çünkü Kılıçdaroğlu’nun hem Genel Başkanları hem de İmamoğlu’nu paylayabileceği tek senaryo bu...

CHP kimsenin tek başına sahibi olacağı kadar küçük olmasa da kavgasının öyle kolay bitmeyeceği kadar büyük bir parti...

Hizipler, taraflar, hesaplar adaylık sürecinde Kılıçdaroğlu için ayrı bir baskı aracı olarak sahada görünmeye başladı.

Bundan sonra CHP içinde kurulacak dengeler ortak aday konusunda çok belirleyici olacak.

Akşener'in sert çıkışı ve İmamoğlu'nun ortak oylarla seçildiği söylemi İYİ Parti'nin etki alanını hala korumak istediğini gösteriyor.

Her liderin bağımsız aday olma senaryosu masada olsa da bu senaryo artık tamamıyla Akşener'in atacağı adımlara bağlı olacak...

CHP'nin içinde birçok el var.

Bakalım kimin eli daha uzunmuş, görelim...