Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.58
Gram Altın
2399.46
BIST 100
10247.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Temmuz 2021

Çiftlik Bank'tan Kripto Bank'a

Çiftlik Bank’ın dolandırıcılıkla suçlanan Tosuncuk lakaplı sahibi Mehmet Aydın’ın teslim olduktan sonra emniyette verdiği ifadenin basına yansımaları devam ediyor.

Aydın’ın Türkiye’de mağdur ettiği insanlardan topladığı 1 milyar 500 milyon Lira parayı Bitcoin’e yatırarak 10’a katladığını söylemesi bir anda sosyal medyada gündem oldu.

Bundan sonra yaşanacaklara ilişkin buyrun bir mizansen yapalım:

Bu ifadesinden sonra birçok kişi Aydın’ın akrabası olduğu iddisıyla ortaya çıktı.

Cezaevi önünde toplanan binlerce insan Aydın’ın suçsuz olduğunu dile getirerek bir an önce salıverilmesini talep etti.

Akrabaları Aydın’ın yaşadığı “zulmün(!)”hemen son bulması gerektiğini haykırdı.

Türkiye’de adalete olan güvensizlik kalın harflerlebir dahadile getirildi.

Avrupa da Türkiye’de yaşananlara kayıtsız kalamadı.

Ülkelerindeki zenginlikleri vatandaşlarıyla paylaşmak yerine ceplerine indirenlerin kasası haline gelen İngiltere ve İsviçre bankalarının Aydın’ın yaşadığı “haksızlığı” fark etmesi üzerine Avrupa Parlamentosu’nu harekete geçirmesi Parlamenterler tarafından Türkiye’ye çağrıda bulunulmasını ve adil yargılama talep edilmesini sağladı.

Aydın’ın bulunduğu cezaevi önündeki kalabalığın her geçen gün artması yetkilileri doğacak olası bir güven sorununa karşı harekete geçmeye sevk etti.

Halka müdahale eden emniyet güçlerinin tavrını saldırgan bulan bazı basın mensupları vatandaşa karşı yapılan bu acımasızlığa karşı Avrupa’ya çağrıda bulundu.

Avrupalılar,“Türkiye’de son yıllarda giderek artan devlet şiddetini dikkatle takip ediyoruz ve not ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Bazı milyarderlerin desteklediği basın yayın kuruluşları ile STK’ların düzenlemiş olduğu “raporlarda(!)” AB’ye aday ülke statüsündeki Türkiye’nin içinde bulunduğu kısır duruma atıf yapılarak “Demokrasiden uzalaşıldığı”vurgulandı.

Raporun ayrıntılarında Türkiye’nin özgürlükler sıralamasında alt sıralamalarda yer bulabildiğine değinirlerek AB’ya aday olan bir ülke için bunun “kabul edilemez(!)” olduğu dile getirildi.

Rapora atıf yapan birçok basın kuruluşu Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaştığı(!) manşetleri attı.

Çıkan haberler sonrasında kredi derecelendirme kuruluşlarıMoody’s, Standart and Poors ve Fitch Türkiye’nin artan risk ve CDS primlerine bakarak yatırım yapılabilir kredi notunu düşürmeyi uygun(!) gördü.

Düşen kredi notlarıyla birlikte Batılı büyük fon yöneticileri Türkiye’deki finans yatırımlarına son verdi.

Türkiye’den bir anda çekilen yabancı paralar Türk Lirasının döviz cinsi paralara karşı hızla değer kaybetmesine neden oldu.

Yabancı para maliyetlerinin artması nedeniyle ithal edilen ürünlerde gerçekleşen fiyat artışı enflasyon rakamlarının yukarı çıkması sonucunu beraberinde getirdi.

Merkez Bankası enflasyonu dizginlemek için faizi artırmak zorunda kaldı.

Yönetim, yaşananların dış güçlerin bir oyunu olduğunu ve Türkiye için ortaya koyulan tablonun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Tosuncuk ile ilgili yargılamada usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle HSK mahkeme heyeti hakkında soruşturma başlattı.

Yeni hâkimler atandıktan sonra ilk duruşmada serbest bırakılan Tosuncuk, özgürlüğüne kavuştuktan sonra ilk iş olarak varlık barışıyla ülkeye getirdiği 10 milyar lirayla tum Çiftlik Bank mağdurlarının borcunu ödedi.

Sonra Kripto Bank diye yeni bir işletme kuran Tosuncuk,TosunCoinisimli kripto parasını ilan etti.

Çiftlik Bank’ın eski müşterilerine de birer adet TosunCoin hediye eden saygıdeğer(!) iş insanı Mehmet Aydın, Elon Musk’a rakip oldu.

Elon Musk’ın Doge Coin yatırımlarıyla rekabet eden TosunCoin’in Mehmet Aydın’ın yatırım vizyonunun bir ürünü olduğuna dair çeşitli makale, analiz ve haberler yayımlanmaya başladı.

Vatandaşın tekrar güvenini kazanan Mehmet Aydın’ın Kripto Bank şirketine olan ilgi Çiftlik Bank’ı bile geride bıraktı.

Her gün yeni bir rekora imza atan Tosun Coin birçok kişi tarafından altın ve dolara rakip(!)bir yatırım aracı olarak kulaktan kulağa yayılmaya başladı.

Sonra bir gün yatırımcılar Tosun Coinsunucularının çalışmadığı bir sabaha uyandı.

Önce teknik bir sorun olduğu algısına kapılan vatandaşlar sorunun üç gün boyunca çözülememesi karşısında şüphelenerek Kripto Bank binasının önünde soluğu aldılar.

Sonrası malum!..