Dolar (USD)
32.25
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2397.93
BIST 100
10247.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Temmuz 2021

​Doğu'da seçim stratejisi ve rekabet

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sincan’da TOKİ’nin 1 milyonuncu evini teslim etti.

TOKİ hazineye ait araziler üzerinden oluşturduğu gelir modeliyle 1 milyon vatandaşın kaliteli ve ucuz ev sahibi olmasını sağladı.

Enflasyon oranlarının yüksek olduğu dönemlerde TOKİ’nin ortaya koyduğu ödeme sistemlerinin bütçelerde zorluk meydana getirmesi birçokları tarafından dile getirilse de vatandaşın menfaatine çalışan bir kurum olarak TOKİ’nin hizmetlerinden memnuniyet duyulduğu ortada...

1 milyon konut üretilmesi hem ekonomi hem de sosyal adalet için kıvanç duyulacak bir olay.

Buna rağmen 2019 yılı içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 81 ili kapsayan 100 bin dar gelirli aileye konut projesinde kura çekimleri biten vatandaşlar sözleşmelerin imzalanması için 2 yıldır çağırılmayı bekliyor.

100 bin dar gelirli ailenin, kira öder gibi; yüzde 10 peşinat, aylık 894 liradan başlayan sabit taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olacağı ifade edilen projenin temelleri bazı illerde atılmasına rağmen Trabzon gibi bazı illerde daha kazma bile vurulmuş değil.

Asgari ücretle geçimini sağlayan dar gelirli vatandaşın taleplerine karşılık verilmesi 2023 seçimlerinde sandıkta belirleyici olacaktır.

Tabandan gelen bu talebi yazıya alarak vatandaşa karşı yükümlülüğümü yerine getirdikten sonra Sincan’daki törende yaşanan başka önemli bir olaya dikkat çekmek istiyorum.

OSMAN NURİ KABAKTEPE_6ccd0664babcfef94a3ec7080b9daa7d.jpeg

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 milyonunucu konutun teslim töreninde 2023 seçim maratonunu da başlattı.

28 Şubat’ta tankların yürütüldüğü ve tabiri caiz ise AK Parti için bir oy deposu olan Sincan’dan yapılan bu çağrı, tabana ve teşkilatlara yönelik önemli bir talimat görevi görüyor.

Fakat 2023 seçimlerinde dengeleri Kürt kardeşlerimizin yoğunluklu olarak yaşadığı Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinden gelecek oyların değiştireceğine inanılıyor.

MHP talepleri sonrasında Yargıtay’ın HDP’ye açtığı kapatma davası şimdiden anketlerde HDP seçmeni bütünleşmeye başladığını gösteriyor.

AK Parti şehir merkezlerinde yüksek oy oranlarına ulaşırken kırsalda HDP’nin oy oranlarının yüksek olması PKK’nın kırsaldaki baskısı olarak yorumlanıyor.

2016 Darbe Girişimi sonrasında İçişleri Bakanlığı görevine getirilen Süleyman Soylu’nun terörle mücadelede gösterdiği başarı ile kırsalda PKK’nın bu baskısının yok olmasının 2023 seçimlerinde kırsalda AK Parti’ye gidecek oyların artacağı inancını beraberinde getiriyor.

Daha önce her evden “Bir oy CHP’ye, Bir oy HDP’ye” politikası ile Millet İttifakı’nın etkinlik artırdığı Kürt vatandaşlara yönelik AK Parti’nin kırsaldaki değişimle yeni bir seçim stratejisi geliştirmesi gerekiyor.

Bu anlamda en büyük Kürt ili olan İstanbul ile Kürt siyasetinin nabzının attığı Diyarbakır Kürt seçmenin tercihlerini belirleyecek politikaların hayata geçeceği yerler olacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Genişleşilmiş İl Başkanları Toplantılarını Ankara’da yapmasına rağmen Diyarbakır’da Genişletilmiş İl Danışma Toplantısına katılması bir tesadüf ya da programı doldurmak için atılan bir adım değil.

Diyarbakır ve bölge şehirleri konusunda nasıl bir yol yürüneceği ince elenip sık dokunacak ve 2023 seçimleri için strateji belirlenecek.

Ahmet Davutoğlu ile Muharrem İnce’nin de bölgedeki oy denklemlerinin içinde yer alması vatandaşa ulaşacak dil ve politikaların büyük bir rekabet konusu olacağını gösteriyor.

İttihat ve Terakki zemininden muhafazakâr kesimle yakınlaşma siyaseti arasında kalan CHP, HDP’nin kapatılması durumunda her evden bir oy stratejisinin CHP lehine dönüşeceğine inanıyor.

Sahada terörle mücadele başarısıyla gelen gerçeklik CHP tarafından göz ardı edilirken Muharrem İnce’nin durumu görerek ağırlığı bölgeye vermesine kesin gözüyle bakılabilir.

Zira İnce’nin Aydın Nazilli ziyaretinde konuşmasını alkışladığı gerekçesiyle CHP Nazilli Gençlik Kolları Yöneticisi Uğur Koçak’ın görevden alınması CHP içerisinde cadı avının başladığının göstergesi...

CHP’deki sempatizanlarına zarar vermek istemeyen Muharrem İnce’nin rotası doğu olacaktır.

Ama en büyük Kürt ili olan İstanbul ise bambaşka bir denklemin içinde yer alıyor.

Genişleşilmiş İl Başkanları toplantısı dolayısıyla Ankara’ya gelen AK Parti’nin çiçeği burnunda il başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile Anadolu Yayıncılar Derneği’nin düzenlediği Anadolu Sohbetlerinde bir araya gelme fırsatı buldum.

İstanbul’daki seçmenin durumunu empati kurarak anlamaya çabalayan bir siyasetçi gördüm.

Milli Görüş çizgisinden gelen ve hatırı sayılır ölçüde seveni olan Kabaktepe’ye İstanbul’da muhalefetin etkin “Ya Kanal Ya İstanbul” çalışmasını sordum.

Rahmetli Erbakan’dan hatırlıdımız tebessüm ettiren ifalelerle muhalefetin “Guguk Siyaseti” yaptığını söyledi.

İstanbul’da seçmenlerin çoğunluğunun tercih ettiği AK Parti’ni kaybettiğini söylemenin yanlış olacağına vurgu yapan Kabaktepe’den Kanal İstanbul ile ilgili İstanbullulara hiçbir anket yaptırılmadığı bilgisini aldım.

Nitekim konu ile ilgili tüm Türkiye’yi kapsayan birçok ankette İmamoğlu’nun çıkışının daha fazla talep gördüğü sonuçları paylaşılıyor.

İstanbul’da doğmuş ve büyümüş biri olarak kentsel dönüşümün insan hayatını ilgilendiren çok önemli bir konu olduğunu düşünüdüğüm için Kabaktepe’ye sordum.

Dönüşüm için 400 milyar dolarlık kaynak gerektiği söyleyen Kabaktepe en büyük kaynağın AK Partili ilçe belediyeler tarfından sağlandığını söyleyerek İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesindeki kentsel dönüşüm kaynağını başka kaynaklara aktardığını ifade etti.

Kabaktepe 2023 seçimleri sonrasında alınan rüzgar ile yerelde de başarı sağlanacağını dile getirdi.