Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2435.84
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Kasım 2021

İyileştirilmiş başkanlık sistemi ve sağ ittifakı

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, İYİ Parti ve CHP’nin aksine Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi (CHS) ile yönetilebileceğini fakat bazı revizyonlar gerektiğini açıkladı.

Demokratik Başkanlık Sistemi ya da İyileştirilmiş Başkanlık Sistemi gibi isimlerle denetimi artıracak adımlar atılabileceğine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında yürütülen CHS revizyonu çalışmaları yeni anayasa çalışmaları ile birleşerek AK Parti ve MHP arasındaki görüşmelerde ete kemiğe büründürülmeye çalışılıyor.

Erbakan’ın 50+1’in tartışmaya açılmayacağı revizyon beklentisinde MHP’nin bir kısmını açıkladığı anayasa teklifinden de öneriler olması oldukça anlamlı...

Siyasilerin çoğunun ortak bir seçim barajı kaygısı var.

Bunu aşmak Türkiye’nin demokrasisini geliştirecektir.

MHP ve AK Parti’nin yüzde 7’de anlaştığı haberlerine rağmen anayasa değişikliği için muhalefetten gelecek desteğe ihtiyaç duyulması bu madde üzerinde değişiklik yapılması ihtimalini de beraberinde getirebilir.

Milletvekillerini tercihli seçilmesi ya da üyeler arasında yapılacak ön seçim ile milletvekillerinin belirlenmesi yine Türkiye’nin demokrasisi katkı sunacak başka adımlar olabilir.

Ön seçimin daha makul olduğunu ve partiler içerisinde aidiyet hisseden ama farklı düşünceler barındıran grupların siyaset yapmasına hatta partinin düşüncesini bile dönüştürmesine fırsat vereceğine inanıyorum.

Toplum dönüşen ve değişen bir yapıdayken siyasetin bu değişime sadece söylem olarak uymaya çalışması, zamanı ıskalaması anlamanı gelecektir.

Siyaset kurumlarının kadro hareketi ile yönetilmesi işlerliği sağlasa da tüm yönetimin bu yolla belirlenmesi dinamizme büyük bir zarar veriyor.

Bugün birçok insanı ayrıma düşüren sorgulamadan uzak “kült siyaseti” ile daha ne kadar yol alınabilir ki...

Siyasetçilerimizin ortak sorumluluk alamadığı durumlarda halk, 2002 genel seçimlerinde olduğu gibi tabloyu bir anda değiştirebileceğini göstermişken ayak diretmenin kimseye faydası olmadığı ortada...

CHP İÇİN ZORLU SINAV BAŞLIYOR

Birleşik Arap Emirlikleri’nden 10 yıl sonra gelen ziyaret devletin planlı adımlar attığını gösteriyor.

Aksi takdirde 10 yıl boyunca düşman bellediğiniz bir yönetimi halkı kışkırtarak zora sokmak yerine can suyu sayılacak bir adım atmazdınız.

Herkeste var bir hesap...

Önemli olan halkımızın, devletimizin kazanması...

Bu hafta ABD dolarının Türk Lirası karşısında hızla değer kazanması tüm dünyanın dikkatini çekti.

Herkes Türkiye’ye odaklandı.

Zorlu saatler geçirdik.

Acaba ne oluyor diye herkes birbirine baktı?

Erken seçim için gün veren muhalefet liderleri için öyle inanılmaz bir tablo oluştu ki, ekranlara çıkıp ortak bir açıklama yapmak siyaseten kaçırılmayacak bir fırsattı.

Tam o anda HDP’nin tutuklu Eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın twitter hesabından bu yönde yapılan çağrı ve yanında ortak miting yapılması teklifi gelmesi her şeyi değiştirdi.

Demirtaş öyle bir rol çaldı ki...

Muhalefet liderleri HDP ile ortak görünmemek için yapmayı planladıkları bu açıklamadan geride durmayı tercih ettiler.

CHP’nin ise HDP oylarını potada tutmak istemesi miting çağrısının sahiplenilmesine neden oldu.

Mersin ile startı verilecek mitinglerde sahadaki durum CHP’nin muhalefeti ne kadar birleştirebildiğini gösterecek.

Yakından izleyeceğim.