Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2438.09
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Ağustos 2021

​Mansur Yavaş'ın şifreleri

Mustafa Kemal Atatürk, Adnan Menderes, Turgut Özal, Recep Tayyip Erdoğan gibi karizmatik liderler ortalama 10 yılda bir geliyor.

Yapılan icraatlar siyasetçilerin, liderlerin vatandaşın aklında liderin kimliğini oluşturuyor.

Vatandaşlar oy verirken buna önem gösterir.

Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki başarılarıyla vatandaşın gözünü doldurdu.

Halk da daha fazlasını yapması için onu ülke yönetimine getirdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, son zamanlarda yapılan birçok ankette Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı aday adayları arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı en çok oy alacağı düşünülen aday olarak öne çıkıyor.

Adaylığı giderek belirginleşen Mansur Yavaş ise “Sakin Güç” mottosuyla daha farklı bir çizgide ilerliyor.

Yavaş, geçtiğimiz gün Habertürk’te Fatih Altaylı’nın programında gözlerden kaçan iki şey söyledi:

Bir;

“Bana ‘çalışmıyor’ diyebilirler ama kimse bana ‘hırsız’ diyemez.”

İki;

“Yaklaşan seçimlerde kimin aday olup kazandığı önemli değil. Kazanan Cumhurbaşkanı’nın ilk yapacağı iş; ülkeyi yeniden ‘parlamenter sisteme döndürmek’ olacak.”

ERDOĞAN ADAY OLMAYACAK MI?

Fehmi Koru’nun dile getirdiği bir iddia bir süredir Ankara kulislerinde konuşuluyor.

Güya; Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek sağlık sebepleri gerek ise siyasetin durumundan dolayı 2023’te aday olmayarak yerine başkasını aday gösterip siyasetten çekilecek.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın sağlık durumunu bilemem ama Türk siyaseti Süleyman Demirel dışırda siyaseti terk eden kimseyi görmedi.

Hele ki “Biz bu yola kefenimizi giyerek çıktık” ve “Bizim kaderimizle ülkenin kaderi birleşti” diyen birinin çekilmesini düşünmek çok da makul bir düşünce değil.

Siyasette “geri çekilmek” diye bir şey yoktur.

Rahmetli Necmettin Erbakan, hasta yatağında miting planları yapıyordu.

Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanı olduktan sonra makamına oturttuğu Yıldırım Akbulut ile yaşadıklarını bugün bile hatırlayanlarımız var.

Rahmetli Bülent Ecevit, hasta hali ile başbakanlık yaptı ve “bırakmayı” hiç düşünmedi.

Aldığı hiçbir hezimet İsmet İnönü’ye siyaseti terk ettirmedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘MHP’nin 2023 Cumhurbaşkanı Adayı’ olarak açıkladığı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylıktan vazgeçme ihtimali hiç mi hiç yok.

Kaldı ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendine güvenine en büyük örnek; Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığın’da girilen 7 Haziran 2015 genel seçiminde çoğunluğu kaybeden AK Parti’yi koalisyona sokmak yerine yeniden sandığa götürmesi olacaktır.

Şu aşamada Parlamenter Sistem’e dönüş de artık mümkün değil.

Ama geniş bir revizyon herkesin beklentisi...

En makul çözüm anayasada yapılacak düzenleme olacaktır.

Bu süreçte toplumsal mutabakatının sağlanması çok önemli.

Parlamenter sisteme dönüş olmasa bile muhalefet kesiminin “yetmez ama evet” çizgisinde olmasını sağlamak demokrasinin göstergesi olacaktır.

ŞEHİRLER YARIŞIYOR

Kuru hali kg başına 25 TL’yi bulan lavanta son yıllarda tarımda artan bir değer taşıyor.

İlk yıl dışında suya ihtiyaç duymaması, bir kez dikilerek 25 yıl boyunca yüksek verim elde edilmesi ve kozmetik başta olmak üzere birçok ürüne dönüştürülebilmesi lavantayı endüstriyel bir bitki yapıyor.

Su sorunu olan arazilerde nohut yerine lavanta ekiminin artması artık lavanta fidanının bile bulunmasını güçleştirdi.

Yapılan yatırım kendisini iki senede amorti ediyor. Hazine arazilerinin tahsisiyle düşünüldüğünde büyük bir katma değer sağlayacağı açıkça görülüyor.

Lavantanın bu yükselişini gören Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, atıl arazilerdeki verimi artırmak ve atıl durumdaki kadın iş gücünü iş hayatına kazandırmak için önemli bir projeye imza attı.

Mamak Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi (MAKKOP) ile 30 farklı doğal ürün üreten ve satan Mamaklı kadın girişimciler, Mamak Belediyesi’nin desteği ile Gökçeyurt Köyü’nde 23 dönümlük lavanta bahçesiyle örnek bir proje hayata geçirdi.

Denemek için kurulan arı kovanlarından bile dünya ortalamasında verim elde edilmiş.

MAKKOP Koordinatörü Sena Özkul Pehlivanlı, MAKKOP’ta birçok ürün ile kadın girişiminin önünün açıldığını ve lavanta ürünlerinin büyük bir fırsat sunduğuna dikkat çekti.

MAKKOP şu anda Ankara ve çevre illerdeki tüm lavanta dikimlerinde alım garantisi veriyor.

Murat Köse’nin şu sözüyle durumu özetledi: Şehirler birbiriyle yarışıyor. İlçeler birbiriyle yarışıyor. Şehirlerin hangi özelliklerinin öne çıkacağını ilçeler belirliyor.

MÜSAADE

Okurlarımdan bir haftalık bir müsaade istiyorum. Yoğun geçen yaz döneminde tatil yapacak fırsatı ancak bulabildim. 7 Eylül’de Ara Formül ile buluşmamız için şimdiden sabırsızlanıyorum.