Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2498.77
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Kasım 2022

Patlamanın ardındakiler

İstiklal Caddesi’nde düzenlenen terör eylemi sonrasında başlatılan Pençe Kılıç Hava Harekatı’nı Meclis’teki AK Parti grup toplantısında, kara harekatının takip edeceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı konuşmada “Herkes gibi biz de oyunumuzu kurduk” diyerek aslında uzun süredir yapılan çalışmayı ilan etmiş oldu.

Her şey 20 ay önce Suudi Arabistan’ın Yunanistan ile Doğu Akdeniz’de ortak tatbikat yapması ile başladı.

Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı yanına aldığı Fransa’nın dışında Ortadoğu’daki devletleri de ittifaka dâhil etme girişimleri sonuç verince Türkiye’nin etrafında gerçekleşen çevreleme ile harekat alanı kalmaması açık bir güvenlik tehdidi olarak devlet mekanizmasınca dile getirilerek alarm durumuna geçildi.

Türkiye’nin Bayraktar SİHA ile Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da kazandığı zafere giden yolda görev alması bölge ülkelerinin SİHA’yı bir tehdit ve fırsat olarak görmesine neden oldu.

Zira Türkiye’nin hava sahasında büyük bir üstünlük elde ettiği SİHA’lar ile PKK’nın belinin kırıldığı hatta Kandil’in bile Sincar’a taşınmak zorunda kalındığını tüm dünya görmüştü.

Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı Operasyonlarında hava gücü ile elde edilen anlık istihbarat ve bombalama yoluyla ile müdahalede kabiliyeti kazanmış olmanın ne kadar etkili olduğu görüldü.

Halihazırdaki F16’ların menzil ve uçuş süresi sorununu yerle yeksan eden SİHA’ların Türk Silahlı Kuvvetlerine büyük bir avantaj kazandırdığı açıkça ortaya çıktı.

Aynı başarının Ukrayna’yı işgal eden Rus güçlerine karşı da gösterilmesi BAYRAKTAR SİHA’nın rüştünü tüm dünyaya göstermesine neden oldu.

20 ay önce cılız bir talebi dile getiren Suudi Arabistan’ın Yunanistan ile yaptığı tatbikat sonrasında sitem eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hem SİHA istiyorsun hem de Türkiye’ye karşı oluşumda yer alıyorsun.” açıklamasıyla bir kırılma yaşandı ve arka planda büyük bir süreç işledi.

İran yayılmacılığına karşı mücadele eden Suudi Arabistan’ın bu uğurda İsrail ile barışması ABD’nin Ortadoğu’dan çıkmak planlarına karşı bölgenin yeniden dizayn edilmeye çalışıldığını gösteriyordu.

İran’ın komşusu olan Türkiye’nin gerek nüfusu gerek ise üretim gücü ile önemli bir rakip olması ABD dışında kurulacak dengelerde Türkiye’nin göz ardı edilemeyeceği gerçeğini gösterdi.

Cumhurbaşkanı’nın Karabağ zaferi sonrasında Azerbaycan’da Aras nehri şiirini gündeme getirerek İran’a gözdağı vermiş olması her şeyin tam ortasında yer alan o dengelere işaret ediyor aslında...

Tüm bu çıkışlara rağmen İran’ı direkt olarak karşısına almayan Türkiye’nin bu refleksinin altında Kasrı Şirin’e dayanan bir devlet geleneği yer alıyor.

Ama rejimini ihraç etmek için Şii Hilali doktrini ile kendisine yaşam alanı üreten İran’a karşı aynı yolun yürüdüğü söylenemez.

İsrail’in gündeme getirdiği İran’ın Şii Hilali hayalini gerçekleştirecek Kasım Süleymani’nin ABD eliyle yok edilmesinin yanında İran’ın nükleer çalışmalarının beyni Muhsin Fahrizade’nin direkt MOSSAD tarafından suikast düzenlenmesi İsrail’in oyundaki etkisini gösteriyor.

Azerbaycan’ın Karabağ mücadelesine verdiği örtülü destek ile Batı’nın ve Rusya’nın tavrında olumlu katkısı da düşünülünce İsrail’in bölgede ne kadar büyük bir rol üstlendiği ve adımları nasıl bir bir attığı daha iyi anlaşılabilir.

İran’da sokak olayları için uzun zamandır çabalayanları Mahsa Amini ile tam da aradığını bulmuş olması tesadüf değil.

HDP’nin eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bir anda hiç gündeme getirmediği Mahsa Amini için saçlarını kazıtarak Türkiye’deki kamuoyunu harekete geçirmeye çalışması ve Batılı devlet görevlilerinin dahi buna destek vermesi tesadüf değil.

Bu oyunu gören ve tehdidi ciddiye alan İran’ın Azerbaycan’a direkt olarak tepki vermesi Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Güney Azerbaycan çıkışına neden oldu ve İran bir haftada iki kez bu çıkışlar için NOTA verdi.

İran’daki olaylarda başı çeken Kürtlerin birileri tarafından aparat olarak kullanıldığı ortada...

Bu oyunu Irak’ın istihbarattan gelen eski Başbakanı Kazimi de görmüş olacak ki görev süresi bitmeden önce yıllardır açılışı bekletilen Kerkük Havalimanı’nı açtı.

Muhakkak Türkiye’nin de dahli olan bu olay ile Kürt bölgelerinin tam ortasına bir Türk hançeri saplanmak istediği açıkça görülüyor.

MOSSAD’ın ve Batılı istihbaratların bolca kullandığı PKK’nın ve özellikle ABD’nin müttefiki haline gelen YPG/PYD’nin İstiklal Caddesi’nde bir bomba patlatması çok ama çok ilginç geldi.

MOSSAD’ın ajanlarının cirit attığı bir coğrafyada halkları birbirine karşı kışkırtmak için hücreleri kullanması yeni bir şey değil.

MİT’in bu oyunu gördüğünü Suudi Arabistan’ın 5 milyar dolar mevduatı Türk banklarına yatırma kararından anlaşılıyor.

Suudi Arabistan’ın SİHA talebini dile getirdiği ve Türkiye’nin Yunanistan ile birlikte olunmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirmesinden bu yanan SİHA ile Yunanistan arasındaki tercihini SİHA’dan yana yapan Suudi Arabistan’ın derdi de hemen yanına gelen Şii Hilali’nin son noktası olan Yemen tabii ki...

Yemen’de her ne kadar çatışmalar durulsa da denge hala sağlanabilmiş değil.

Türkiye’nin Yemen’de kullanılmaması şartıyla vermeyi kabul ettiği SİHA’lar ise bu denklemi tamamıyla değiştirebilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği gibi herkes gibi biz de oyunumuzu kurduk.

Seçim arefesinde gerçekleşen bu oyunların seçim sonrasındaki zafiyette hazırlık olduğunu gözden kaçırmamak gerekiyor.

Türkiye’nin sinir harbini PYD’ye karşı yürütmesi ABD’nin üzerine yürütülen baskı ile aslında İsrail’e karşı kurulan oyunu gösteriyor.

Oyun kuruldu, taşlar oynatıldı. Yeni denge kurulmaya çalışılırken İstiklal Caddesi gibi Türklerin kurban edildiği baskı araçlarının gündeme getirilme ihtimali her zaman bir köşede duruyor.

Süleyman Soylu’nun ABD çıkışı tüm resme uymamış gibi görünse de aslında önemli bir noktaya baskı uyguluyor.

Dengeler değişecek erken seçim kaçınılmaz. Süreç hızlandırılacak.