Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Ağustos 2021

​Türkiye, 'düşmanlarıyla' barışıyor

Birleşik Arap Emirlikleri Ulusal Güvenlik Danışmanı el Nahyan ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan büyük bir adım attı.

“İnanıyorum ki çok kısa zamanda Birleşik Arap Emirlikleri ülkemizde ciddi yatırımlara girecek” açıklamasının bir güvenlik danışmanıyla yapılan toplantıdan sonra gelmesi BAE ile Türkiye arasındaki birçok ilişkinin esasında güvenlik temelli olduğunu gösteriyor.

ABD’nin Türkiye ile Kabil Havalimanı’nın korunması ile Afgan mülteciler konusunda sınırların açılması konularında anlaştığı iddiları çokça dile getiriliyor.

O iddiların muhatabı ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden arasında sığınmacılara ilişkin bir “anlaşma veya pazarlık yapıldığı” iddialarının “temelsiz” olduğunu açıkladı.

Gelen bilgiler Türkiye’nin Havalimanını koruma konusundaki isteğinin bir miktar azaldığı yönünde.

Türkiye’nin Taliban yönetimini tanımasının önemli olduğunu söyleyen Taliban Sözcüsü’nün yaptığı açıklama sonrasında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Afganistan’da kurulacak yeni hükümetin tanınması ile ilgili uluslararası toplumla hareket edeceklerini söylemesi zamanında yapılan bir açıklama oldu.

Taliban’ın Kabil'e girmesinden önce örgütün ‘siyasi kanadını’ Türkiye'ye davet ettiklerini söyleyen Çavuşoğlu’nun “Kendi menfaatlerimiz için herkesle görüşmek lazım. Bu, onların ideolojisini benimsediğimiz anlamına gelmez.” İfadeleri Mısır ile başlanan görüşmelerden sonra BAE’nin iyice anlam kazandı.

Bu dalgayı gören Ermenistan’ın “görüşelim” talebi de gözden kaçmamalı.

Acaba sıra Suriye’ye gelir mi?

AŞILAMADA ZORLAMA MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın salgın sayılarıyla ilgili son açıklaması oldukça dikkat çekici...

Türkiye’deki mevcut vakaların yüzde 90’dan fazlasının Delta Varyantı olduğunu açıklanırkan ülkemizdeki aşıların büyük çoğunluğunu oluşturan Sinovac firması, Delta varyantına karşı yeni aşı geliştirmeye başladıklarını duyurdu.

Bu aşamada aşının koruyuculuğuyla salgında başarıyı elde etmek ciddi anlamda riske girmiş görünüyor.

Biontech/Pfizer ortaklığında geliştirilen aşı kalp ile ilgili yan etkilerine rağmen Delta Varyantına karşı hâlâ etkili bir silah durumunda.

Afganların ülkeye kontrolsüz bir şekilde girmesiyle birlikte birçok uzman Kovid-19’un yeni varyasyonlarının görülme riskine dikkat çekiyor.

Tam bu aşamada İstanbul ve Ankara’daki dört merkezde ‘üçüncü dozda Sinovac-Turkovac karşılaştırması’ için Faz 2 çalışmaları başlatılması çok anlamlı oldu.

220 katılımcının alınacağı ilk çalışmada, üçüncü dozda hangi aşının daha güvenli ve etkin olduğunun belirlenecek.

Yerli aşının başarılı olması salgın ile mücadele çok önemli.

Bir de üstelik AB’nin Türkiye’deki aşılama sistemi kabul etmesi aşımızın Avrupa tarafından da kabul edilmesini sağlayacaktır.

Tüm bunlar sürerken toplumsal bağışıklığı sağlayarak hayatı tekrar eski günlere getirmek isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrasında açıkladığı PCR zorunluluğu kararı aşılama karşıtlarının tepkisini aldı.

Halbûki tüm dünyada aşılama karşıtları olmasına rağmen okulların açılması neredeyse herkesin ortak fikri olarak görülüyor.

Delta Varyantı’nın vakaları tırmandırdığı merkezlerinden biri olan ABD’de Rand Cooperation’ın yaptığı bir ankete göre ebeveynlerin yüzde 89’u tüm endişelere rağmen çocuklarını yüz yüze eğitim için okula göndermeyi planlıyor.

Türkiye’de de dünyanın kalanı gibi benzer talepler oldukça yüksek oranlarda seyrediyor.

Hayatın bir an önce normalleşmesi için kabine toplantısında alınan bu kararın aşılamadaki trendi yukarı taşıması bekleniyor.

HES TARTIŞMALARINA NOKTA

Bazı HES’lerin bırakması gereken can suyunu bırakmayarak elektrik üretimini artırıp kârlılığını yükseltme arzusu ve başka bir dizi sebep devletin 6 HES’i kamulaştırmasıyla sonuçlandı.

Verimlilik ve çevrecilik şartlarını sağlamayan her türlü yatırım kamu yararı adına kamulaştırılmalı.

Burada önemli olan hakkaniyet ilkesinin doğru bir şekilde işletilmesi olacaktır.

Eğer piyasa bu kamulaştırmaların bir kurala bağlı olmadığını düşünürse o zaman yeni yatırımlar için ürkek davranılabilir.

GÜLDÜRÜRKEN DÜŞÜNDÜRDÜ

Estonya Başbakanı, "Afganistan'daki insani krizin çözümüne katkıda bulunmak istiyoruz. Ülkemize 10 mülteci almaya hazırız.” diyerek gösterdiği “fedakârlıkla” tebessüm ettirirken ülkelerine yabancıları almak istememe refleksini açıkça göstererek düşündürdü.