Recep YAZGAN

Osmanlı mirasına ve Tek Parti dönemi eleştirilerine hassasiyetiyle bilinen kesimler, projeyi "seçim odaklı siyasi pragmatizm" olarak nitelendirirken, iktidarın Kemalist çizgiye göz kırpan son hamlelerinin tabandaki rahatsızlığı artırdığına dikkat çekiliyor.

ELEŞTİRİ ZIRHI 5816, NUTUK SAVUNMACI METİN

Girişime itiraz eden değerlendirmelerde; Nutuk’un edebi Türkçesine karşın içerik bakımından Milli Mücadele sürecini tek bir merkeze indirgeyen, dönemin diğer kurucu aktörlerini dışlayan "savunmacı" bir hatırat hüviyetinde olduğu vurgulanıyor. Milli Mücadele hazırlıklarının 19 Mayıs 1919'dan çok önce başladığının tarihi belgelerle sabit olduğu, Kazım Karabekir ve Rauf Orbay gibi dönemin kilit paşalarının itirazlarının göz ardı edildiği hatırlatılırken; bugün dahi metne yönelik akademik ve tarihi tenkitlerin 5816 sayılı kanun baskısı altında yürütülebildiği kaydediliyor.

Vahdettin gibi Osmanlı’nın son dönem şahsiyetlerine yönelik ağır ifadeler barındıran bir metnin, devleti yöneten muhafazakâr bir iktidar eliyle "prestij eseri" olarak dünyaya sunulması ise çelişki olarak değerlendiriliyor.

KÜLTÜR POLİTİKALARINA "İNŞAAT KADAR ÖNCELİKLİ DEĞİL" ELEŞTİRİSİ

Tepkilerin bir diğer odağını ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izlediği rotasyon oluşturuyor. İktidarın eğitim ve kültür sahasını, inşaat ve bayındırlık işleri kadar öncelikli görmediği savunulurken; mevcut bakanlık vizyonunun 1930'ların Tek Parti reflekslerine ait bir eseri dünyaya takdim etmesinin, muhafazakâr seçmenin beklentileriyle uyuşmadığı belirtiliyor.

ATATÜRKÇÜ AÇILIM SANDIKTA KARŞILIK BULMAZ

Siyasi kulislerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemde Anıtkabir ve Atatürk temalı söylemlerdeki doz artışının arka planında seçmen matematiğinin yattığı öne sürülüyor. İttifak dengeleri ve son siyasi gelişmeler sebebiyle muhafazakâr oylardaki olası çözülmeyi seküler-Atatürkçü merkeze hitap ederek telafi etme arayışının karşılık bulamayacağı dile getiriliyor.

Bakan Kurum: 500 bin sosyal konutun 80 bini bitme aşamasına geldi
Bakan Kurum: 500 bin sosyal konutun 80 bini bitme aşamasına geldi
İçeriği Görüntüle

Katı Kemalist tabanın sandıkta Erdoğan’a yönelmeyeceği, buna karşılık atılan adımların dindar seçmende motivasyon kaybı ve yabancılaşma ürettiği ifade ediliyor. Ayrıca 10 Kasım anma törenlerindeki resmi ritüellere katılmayan ya da eleştirel duruş sergileyen vatandaşlara yönelik yargı ve kolluk baskılarının sürdüğüne işaret edilerek; AK Parti iktidarında bile vesayet dönemlerini aratmayan toplumsal ve hukuki gerginliklerin yaşandığı savunuluyor.

Muhabir: Haber Merkezi