Velilere zorunlu kayıt parası ve özel okullarda yardımcı kaynak satışı iddialarına değinen Tekin, “Ders kitabı adıyla böyle bir satış olamaz. Bu okulu kapatmaya kadar gider” uyarısında bulundu.
“Zorunlu Kayıt İçin Para İsteyen Okul Müdürüne İtibar Etmeyin”
Bakan Tekin, velilerden kayıt için para talep edilmesinin yasal olmadığını vurguladı. “İlkokul, ortaokul ve lise kayıtlarını elektronik ortamda otomatik olarak yapıyoruz. Velilerimizin okula gidip ‘kayıt parası’ vermesine gerek yok” diyen Tekin, okul müdürlerinin bu yöndeki taleplerinin hiçbir geçerliliği olmadığını belirtti.
Yardımcı Kaynak Dayatmasına Sert Uyarı
Gündemde yer alan “okullarda yardımcı kaynak dayatması” haberine de değinen Tekin, özel okulların bakanlık tarafından ücretsiz dağıtılan ders kitapları yerine başka materyalleri “ders kitabı” adı altında satamayacağını vurguladı.
“Eylül ve ekim aylarında müfettişlerimiz özel okulları haberli-habersiz denetleyecek. Ders kitabı adıyla satış yapanlara asgari ücretin 10 ila 20 katı para cezası uygulanacak, tekrarı halinde okullar kapatılacak” dedi.
Servis Ücretleri Belediyelerin Yetkisinde
Artan servis ücretleriyle ilgili de konuşan Tekin, fiyat belirleme yetkisinin bakanlıkta değil, belediyelerin yönettiği UKOME’de olduğunu söyledi. “Biz sadece görüş bildiriyoruz, ancak karar UKOME tarafından veriliyor” ifadelerini kullandı.
Özel Okullarda Fiyat Dengesi
Özel okullarda fahiş fiyat tartışmalarına da değinen Bakan Tekin, Türkiye’de yaklaşık 12 bin özel okul bulunduğunu belirterek şu verileri paylaştı:
- 200 bin TL’nin altında yıllık ücret alan okul sayısı: 2.029
- 200–400 bin TL arası: 3.067
- 600 bin–1 milyon TL arası: 687
- 1 milyon TL’nin üzerinde: 82
“Özel okul bir tercihtir, zorunluluk değildir. Velilerimiz bütçelerine uygun okulları tercih edebilir” dedi.
12 Yıllık Zorunlu Eğitim ve Mülakat Tartışması
Kesintisiz 12 yıllık eğitimin uzunluğuna dair toplumdan gelen eleştirileri aktaran Tekin, “Çocuklar artık bilgiye daha hızlı erişiyor, bu konu dünyada da tartışılıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Öğretmen atamalarında mülakat süreciyle ilgili soruya ise “Bu yıl son mülakatları yaptık. Haksızlık olduğunu düşünenler dava açabilir” yanıtını verdi.
Bakan Tekin, eğitim hizmetinin farklı beklentileri karşılamak için yürütüldüğünü vurgulayarak, “Asgari müştereklerde buluşmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.



