Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2460.10
BIST 100
9824.31
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hain planı Milat bozdu!

'Türkiye, Suriye'de tam manası ile bir tuzağa çekilmek isteniyor. Terör uzmanı Galip İlhaner'in, 'Son derece dikkatli çalışmalıyız. ABD, Suriye'de DAEŞ ve PYD'nin bitmesini istemiyor. ABD'nin YPG'ye gönderdiği silahlar bu nedenle TSK'ya karşı kullanılabilir' açıklamalarından sonra ABD'den cevap gecikmedi.
Hain planı Milat bozdu!
29 Eylül 2016 10:17:00
'Türkiye, Suriye'de tam manası ile bir tuzağa çekilmek isteniyor. Terör uzmanı Galip İlhaner'in, 'Son derece dikkatli çalışmalıyız. ABD, Suriye'de DAEŞ ve PYD'nin bitmesini istemiyor. ABD'nin YPG'ye gönderdiği silahlar bu nedenle TSK'ya karşı kullanılabilir' açıklamalarından sonra ABD'den cevap gecikmedi.

ŞERİF VAROL / İSTANBUL

Milat Gazetesi'nin ABD'nin Suriye'de kanton bölge kurma planını ifşa etmesinin ardından ABD'den cevap gecikmedi. ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Anthony Blinken konu hakkında açıklamalarda bulundu. NTV Dış Haberler Koordinatörü Ahmet Yeşiltepe'ye konuşan Blinken, Musul ve Rakka'nın DAİŞ'ten geri alınması için yapılan askeri planlamalarda ilerleme sağlandığını söyledi. Blinken, Suriye'de Kürt kantonların birleşmesine destek vermediklerini de açıkladı. İşte o haberimiz ve Blinken'in açıklamasından satır başları:

"u2026Öncelikle NATO müteffikimiz Türkiye ile olağanüstü derecede yakın bir işbirliği içerisinde olduğumuzu belirtmeliyim. Son 6 ayda buraya üçüncü gelişim bunun bence en önemli kanıtı. Üst düzeyde bir çok yetkili son dönemde sık sık Türkiye-Amerika arasında adeta mekik dokudular. Bu da iki ülkenin çok yakın bir koordinasyon içerisinde çalıştığının bir diğer göstergesi. Birlikte DAİŞ'e karşı mücadele konusunda çok önemli ilerlemeler kaydettik. Şu anda öyle bir noktaya geldik ki, hem Irak hem Suriye'de kendisine "halifelik" adını veren bu bölgesel yapıyı artık ortadan kaldırma imkanı yakalamış durumdayız. DAİŞ'in sözde halifeliğinden geriye bir tek Musul, Rakka ve Dabık kaldı. O nedenle şu anda bu bölgeleri geri almak için çeşitli planlar üzerinde çalışıyoruz.

u2026Suriye'deki ortak çabalarımızı da konuştuk. Öncelikle, Türkiye'nin sınır bölgesindeki olağanüstü faaliyetleri sayesinde artık DAİŞ'in sınıra erişimi yok. Bu "Fırat Kalkanı Operasyonu"nun sağladığı en önemli avantajdır. Biz bu çabayı kuvvetli bir şekilde destekledik. Şimdi ise, Türkiye ile Ilımlı Suriye Muhalefeti'nin çabalarının sağladığı kazanımların güçlü bir şekilde kullanılacağı bir ortam oluştuğunu görüyoruz, bu konuda da konuştuk. Ayrıca artık Rakka'yı almamız gerektiği hususunu da konuştuk; belirttiğim gibi bu bölge Suriye'de Dabık ile birlikte geriye kalan en büyük parça. Bu kapsamda en etkili plan hangisi olur, kimler bu planın bir parçası olacak, bunu nasıl gerçekleştireceğiz, gibi konuları konuşuyoruz.

u2026Suriye'de ortak düşmanımız olan DAİŞ'e karşı mücadelemizde etkili ortaklarla çalışmaya gayret ettik. Bu ortaklardan birisi, Arap ve Kürt bileşenlerden oluşan "Suriye Demokratik Güçleri" olarak bilinen grup. Bu ve başka gruplarla bugüne kadar DAİŞ'e karşı mücadele ettik. Ama Türkiye bizim NATO müttefikimizdir ve uzun yıllardır, ta 1952'den bu yana ortağımızdır. Bu sebeple de Suriye'de DAİŞ'e karşı giriştiğimiz mücadelenin Türkiye ile tam bir danışma ve şeffaflık içinde gerçekleştirildiğinden ve hiçbir hareketimizin Türkiye'nin güvenliğine zarar vermeyeceğinden emin olmak istiyoruz. Tam aksine bunların Türkiye'nin güvenliğini arttıracak operasyonlar olması önemlidir. Tabii ki DAİŞ'in yenilmesi hem Türkiye'nin hem de bizim güvenliğimizi arttıracak bir durumdur.

u2026Evet, bu konuda tüm taraflara, bahsettiğiniz gruplar da dahil olmak üzere, çok açık ve net şekilde Suriye'nin toprak bütünlüğünü kuvvetli bir şekilde desteklediğimizi ve Suriye'de Kürt kantonları olarak bahsedilen bölgelerin birleştirilmesine karşı olduğumuzu ifade ettik. Bu konuda şimdiye kadar net bir tavır aldık ve tutumumuz bu şekilde devam edecektir.

u2026Bu konuda şunu çok net ifade etmek istiyorum bizim verdiğimiz her destek Suriye'deki Arap Koalisyonu'na yani "Suriye Demokratik Güçleri"nin Arap bileşenine verilmiştir; YPG'ye değil. Bu kuvvetlere geçmişte cephane ve teçhizat sağladık; bugünkü desteğimiz de bu kapsamdadır.''