Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
35.17
Gram Altın
2247.24
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ünlü Ekonomist Önder Tavukçuoğlu'ndan yatırımcılara tavsiyeler

Uzun vadeli yatırımların daha çok kazandırabileceğine dikkat çeken Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, kısa vadeli yatırımcıların pastanın küçük bir dilimini alabildiğini belirtti.
Ünlü Ekonomist Önder Tavukçuoğlu'ndan yatırımcılara tavsiyeler
01 Ocak 2021 17:51:54
Uzun vadeli yatırımların daha çok kazandırabileceğine dikkat çeken Ekonomist Önder Tavukçuoğlu, kısa vadeli yatırımcıların pastanın küçük bir dilimini alabildiğini belirtti.

Yatırımcılara önemli bilgiler paylaşan Ekonomist Tavukçuoğlu, ‘’Ülkemiz borsası gerçekten uzun vadede her zaman kazandıran bir yatırım yeridir. Ancak hayallere ve yanlış yapmaya yer yoktur. Gerçekten yatırımcı mantığıyla hareket edene güzel kazançlar sağlar. Şirketler büyüdükçe sizlerde büyürsünüz aslında konunun özü budur’’ dedi.

Borsada uzun vadeli yatırımcının daha fazla kazanabileceğine dikkat çeken Ekonomist Tavukçuoğlu, ‘’Borsada uzun vadeli yatırımcı olunmalı. Bunun en büyük nedeni kısa vadeli yatırımcı olduğunuzda ve sabrınız olmadığınızda ortada duran bir pastanın sadece bir dilinme razı olup ayrılmak zorunda kalıyorsunuz. Uzun vadeli yatırımcı olduğunuzda ise pastanın tamamını aldığınızda tüm hayatınız değişebiliyor’’ ifadelerini kullandı.

Uzun yıllara dayanan tecrübesini paylaşan Ekonomist Tavukçuoğlu ‘’Borsada 29 yıldır çok hisse gördüm yıllar içerisinde 10 kat, 20 kat, hatta 100 kat artabilen. Ancak bu oranlarda kazanan bir ya da iki yatırımcı vardır sabırla elinde tutan. Birçok kişi yüzde 20 ya da en fazla yüzde 100 gördüğünde satmıştır. Bunun en büyük nedeni bir şirketin gelecek değer hesaplamasını bilmemesindendir. Temel analizi bilmiş olsaydı pastanın tamamını alabileceklerdi. Ancak maalesef teknikçiklerin büyük yanlışları oluyor bu konuda. Yani şöyle bir hisse yükseliş trendine giriyor ve hemen başlıyorlar şurada direnç, şurada GAP bıraktı işte RSI çok şişti demeye ve yatırımcı psikolojisidir. Hemen tedirginlik başlıyor. Yatırımcılar hisseyi satıyor ve bir daha asla alamıyorlar arkasından sadece bakıyorlar. Borsa sadece teknikten ibaret değildir. Temeli olmayanın tekniği olmaz’’ yorumunda bulundu.

‘’Borsa yatırımcısı olarak al-sat tarzından uzak durun’’

‘’İlk yapmanız gereken al sat tarzından uzak durun’’ diyen Ekonomist Tavukçuoğlu, orta ve uzun vadeli yatırımcı olunması gerektiğini belirtti. Ekonomist Tavukçuoğlu şunları söyledi: ‘’Ben 29 yıllık piyasa hayatımda al sat yaparak zengin olmuş ya da ciddi miktarlarda para kazanmış bir yatırımcı görmedim. Çok profesyonel olanlar bile bu piyasada zorlanıyorlar. Bunun nedeni teknolojinin gelişmesi sonucu algoritmik işlemlerin artması kaynaklıdır. Robotlar her traderi çiziyor ve çok terste kalabiliyorlar.’’

Ekonomist Önder Tavukçuoğlu yatırımcıların dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

Paranızın tamamıyla borsaya girmeyin

Asla ve asla paranızın tamamıyla borsaya girmeyin genel bir sepetiniz olsun. Örnek olarak yüzde 60 hisse, yüzde 30 altın ve yüzde 10 nakit gibi bir genel portföyünüz olsun ki olası dalgalanmalardan pozitif yönde yararlanın. Borsa çok düştüğünde altın ve nakitinizi hisseye çevirip yükseldiğinde tekrar altın ve nakite geçebilirsiniz. Bu sayede kazancınız çok daha istikrarlı ve yüksek olacaktır.

Piyasayı iyi anlayın

Piyasada kötü ve olumsuz yorumlar başladığında sizler borsadaki pozisyonunuzu arttırın ve bekleyin sabırla. Ne zaman piyasa ile ilgili olarak çok fazla olumlu yorum yapılıyor o zaman pozisyonunuzu azaltın ve sabırla bu sefer nakit bekleyin. Çok inandığınız uzun vadeli hisseleriniz hariç. Bu durum çok önemlidir çünkü görüyorum ki piyasa yükselirken yatırımcılar alış yapıyor düşerken satış yapıyorlar ve sonuç tabi ki hüsran! Piyasanın tersi yönünde hareket etmeye çalışın göreceksiniz kazanacaksınız.

Ortak olduğunuz şirketi tanıyın

Aldığınız yani ortak olduğunuz şirketi araştırın inceleyin ne iş yapar? Sektörü nasıl? Bu şirket sektörden daha hızlı büyüyor mu? Ya da bu şirketin nakit yaratma gücü ne kadar? Brüt kâr marjı enflasyonun üzerine çıkabiliyor mu? Satışları artıyor mu? Haberlerini takip edin. En önemlisi de hisse fiyatına değil piyasa değerine bakın!

Çarpan oranlarına bakın

Ülkemiz gelişmekte olan ülkeler içerisinde yer almaktadır. Benzer ülkelerde işlem gören şirketlerin değerleme oranlarına çarpan oranlarına bakın. Aynı sektörden karşılaştırmalar yapın ve çok yakın takip edin. (Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin gibi) Tüm dünyada şirket çarpanları ve değerlemeleri çok büyük değişiklikler içerisine girdiğini izlemekteyiz.

Borsa yatırımcısı olarak bilanço okumayı mutlaka öğrenin

Bilanço okumayı mutlaka öğrenin borsanın temeli bilançodur bunu öğrenmeniz zorunludur. En azından temel noktalarda öğrenmeniz yeterli olacaktır. Vaktinizi sosyal medyada hisse tüyosu aramakla geçireceğinize gerçek anlamda bilgileri okuyun araştırın. Unutmayın ki; tecrübeli ve bilgili arkadaşlar hariç, diğerleri borsada hiçbir bilgisi olmayan safi artistik harekette bulunan şahıslardır. Birçoğu canlı olarak bir şirket sorduğunuzda cevap veremezler bu kişilerden medet ummayın kendiniz öğrenmeye çalışın.

Büyüyen ve hikayesi olan şirketler seçin

Ülkemiz borsası gerçekten uzun vadede her zaman kazandıran bir yatırım yeridir. Ancak hayallere ve yanlış yapmaya yer yoktur. Gerçekten yatırımcı mantığıyla hareket edene güzel kazançlar sağlar. Şirketler büyüdükçe sizlerde büyürsünüz aslında konunun özü budur. Bu yüzden büyüyen ve hikayesi olan şirketler seçilmelidir. Hikayesi olmayan şirketin tahtasına, tahta yapıcı bile gelmeyecektir. Tahta yapmak için hikâyeye ihtiyaç vardır.

Yeni gelişen sektörleri araştırın

Bundan sonraki dönemde insan ihtiyaçları nasıl değişiyor? Dünyada hangi sektörler öne çıkıyor? Değişime hangi sektörler ve şirketler giriyor diye mutlaka bakmanız gerekiyor. Portföyünüzde bu türden sektörlere ve şirketlere ağırlık vermeniz yararlı olacaktır. Bazı sektörler eski değerlemeleri göremeyecekler ancak yeni gelişen sektörler çok daha fazla değerleneceklerdir.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan