2019 yılında Türkiye ile Libya'nın Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında imzalanan Deniz Yetki Anlaşması, Hafter yönetimindeki Tobruk merkezli hükümet tarafından kabul edilmemişti.
Deniz Yetki Anlaşması'nda onaylama sürecine girildi
Libya Ulusal Ordusu komutanı Halife Hafter'e bağlı Temsilciler Meclisi, Türkiye ile Libya hükümeti arasında imzalanan Deniz Yetki Anlaşması'nı onaylamak üzere bir komite kurulduğunu duyurdu.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 4 Nisan'da Libya Ulusal Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Saddam Khalifa Hafter'i kabul etmişti. Türkiye ile son yıllarda yakın ilişkiler kurmak isteyen Hafter yönetimi söz konusu anlaşmanın Tobruk yönetimi tarafından da onaylanması bekleniyor.
Yunanistan'da panik havası
Libya'nın almış olduğu karar sonrasında ise Yunanistan'da geniş yankı uyandıran haber Kathimerini gazetesinin dikkatinden kaçmadı. Yunan basını Doğu Akdeniz'deki jeopolitik dengelerin yeniden değiştiğini belirterek Deniz Yetki Anlaşması'nın onaylanması ile yeni bir sürece girildiğini belirtti.
Anlaşmanın onaylanması halinde Libya'daki büyük grupların Türkiye'nin deniz yetki alanıyla uyumlu hale geleceği ifade edilirken Yunanistan'ın bölgedeki enerji arama faaliyetlerinin zorlaşacağı ve Akdeniz'deki enerji kaynaklarına ulaşmakta zorlanacakları belirtildi.
Anlaşma sonrası Rumlar'dan tepki
27 Kasım 2019 yılında imzalan Deniz Yetki Alanlarının sınırlandırılması Anlaşması ile iki ülkenin Doğu Akdeniz'deki haklarını koruyan anlaşma Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi tarafından Akdeniz'de uluslararası hukuka aykırı işgalci deniz yetki iddialarına ağır darbe vurmuştu. Yunan hükümeti ise anlaşmaya tepki olarak o dönem Libya'nın Atina Büyükelçisi olan Muhammed el-Menfi'yi istenmeyen adam ilan etmişti.