BAYKAR CEO’su Haluk Bayraktar, ABD merkezli The Atlantic dergisine verdiği röportajda, savaş alanlarının hızla insansız sistemlere evrildiğini ve klasik savaş uçaklarının yerini yakın gelecekte insansız hava araçlarının (İHA) alacağını söyledi.
Bayraktar, dünyada hâlihazırda yaklaşık 13 bin insanlı savaş uçağının bulunduğunu hatırlatarak, “Tüm bu platformların eninde sonunda insansız hale geleceğine inanıyoruz. Bu henüz tam anlamıyla kanıtlanmış değil ama gidişat çok net” dedi. Bayraktar’a göre, her bir insanlı savaş uçağının yerini bire bir bir İHA değil, 3 ila 5 insansız platformun birlikte alması gerekecek.
'İnsansız sistemler her yerde olacak'
Gelecekte savaş alanlarının kalabalık bir hava sahası haline geleceğini vurgulayan Bayraktar, FPV dronlardan dolaşan mühimmatlara kadar pek çok otonom sistemin görev yapacağına dikkat çekti. “Bu, ülkelerin savunma kapasitelerini sürdürebilmesi için zorunlu. Tıpkı cephane üretmek gibi” ifadelerini kullandı.
BAYKAR üretim hızını artırıyor
Haluk Bayraktar, BAYKAR’ın teslimat konusundaki başarısına da vurgu yaparak, yılda 250 adet Bayraktar TB2, 50 adet AKINCI TİHA ürettiklerini ve TB3 ile KIZILELMA’nın da üretime girmesiyle bu rakamların daha da artacağını söyledi. Bayraktar, “Potansiyel müşterilerimiz bizim hızlı üretim ve teslimat kapasitemizi biliyor” dedi.
KIZILELMA’ya yapay zekâ geliyor
Yeni nesil insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA hakkında da bilgi veren Bayraktar, bu platformun “sadık kanat adamı” rolüyle sınırlı kalmayacağını belirtti. “KIZILELMA’yı, insanlı uçaklarla kullanılabilecek ama aynı zamanda filo kontrol sistemiyle bağımsız operasyon yürütebilecek bir hava aracı olarak tasarlıyoruz” dedi.
KIZILELMA’nın agresif manevra kabiliyeti, otonom uçuş özellikleri ve yapay zekâ destekli komuta-delegasyon sistemiyle donatılacağını belirten Bayraktar, “Az sayıda operatörle çok sayıda hava aracını yönetmeyi mümkün kılacak bir mimari üzerinde çalışıyoruz” diye konuştu.