Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail’in Somaliland’a yönelik açıklamasının Binyamin Netanyahu hükümetinin istikrarsızlaştırıcı ve hukuk dışı politikalarının yeni bir örneği olduğunu vurguladı. Söz konusu adımın Somali’nin iç işlerine açık bir müdahale niteliği taşıdığı belirtildi.
Keçeli, İsrail’in Somaliland bölgesinin bağımsızlığını tanıdığı yönündeki açıklamasının, Netanyahu hükümetinin bölgesel ve küresel düzeyde istikrarsızlık yaratmayı hedefleyen hukuk dışı eylemlerinin devamı olduğunu kaydetti.
Yayılmacı politikalarını sürdüren İsrail’in bu adımının, Filistin Devleti’nin tanınmasını engellemeye yönelik çabaların bir parçası olduğunu belirten Keçeli, söz konusu girişimin Somali’nin iç işlerine açık bir müdahale niteliği taşıdığını ifade etti.
“Kararlar tüm Somalililerin iradesiyle alınmalı”
Somali Federal Cumhuriyeti ve Somaliland bölgesinin geleceğine ilişkin kararların, tüm Somalililerin iradesini yansıtacak şekilde alınması gerektiğini vurgulayan Keçeli, tek taraflı adımların kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Keçeli, Türkiye’nin Afrika Boynuzu’nda barış ve güvenliğe önem verdiğini, Somali’nin toprak bütünlüğünü kararlılıkla desteklediğini ve Türkiye’nin Somali halkının yanında olmaya devam edeceğini belirtti.





