Avrupa’nın tek çatı altındaki en fazla ürün çeşitliliğine sahip lastik fabrikası olan Petlas, çevre dostu üretim adımlarıyla dikkat çekiyor. Şirket, 2030 yılına kadar karbon emisyonunu yüzde 58 azaltmayı hedefliyor ve bu doğrultuda 2024 yılında, 330 bin metrekarelik alana kurduğu 27 MW’lık güneş enerjisi (GES) panelleri ile üretimde kullandığı elektriğin yüzde 20’sini tamamen yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya başladı. Petlas, ayrıca Azot Üretimi ve Geri Kazanım Tesisi ile kendi azotunu üretme projesine de hız kazandırdı. Petlas Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Esra Ertuğrul Boran, güneş enerjisi projelerinin kapsamını ve sağladığı faydaları şu şekilde açıklıyor: "Fabrikamızın çatısına kurduğumuz 200 bin metrekarelik güneş enerjisi panelleriyle yaklaşık 56 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı yenilenebilir enerji ile çevrelemiş olduk. Yıllık 40 bin MW elektrik üretiyoruz, bu da yaklaşık 13.300 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına denk geliyor. Bu projeyle fabrikanın elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini yenilenebilir enerjiden sağlıyoruz."

 Esraertugrulboran

18 Mart 2025 Dolar kuru ne kadar oldu? 18 Mart 2025 Dolar kuru ne kadar oldu?

2025’te 500 bin ton atık su geri kazanımı ve CO2 azaltımı hedefleniyor

Petlas, 2024 projeleri ile CO2 salınımlarını önemli ölçüde azalttı. 2025 yılında 500 bin ton atık suyu geri kazandıracak projeyi tamamlayacaklarını belirten Boran, "Geçtiğimiz yıl iki enerji verimliliği sağlayan projeyi tamamladık. Bu projelerle yılda 3,5 milyon KWh enerji tasarrufu sağladık ve 3 bin 200 ton CO2 salımını azalttık" dedi. Ayrıca, 350.000 ton atık suyu geri kazandırmayı hedefleyen yeni atık su arıtım projesine de başlanacak.

 

Yeni yatırımlar ile CO2 salımında ciddi düşüş

Boran, Petlas’ın yeni yatırımlarından birinin, yüksek basınçlı buharın elektrik üretiminde kullanılmasını sağlayacak yeni nesil turbo kompresörlü kazan yatırımına olduğunu söyledi. Bu proje ile 84.550 ton CO2 salımının azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, kömür tüketiminin yıllık olarak 2.880 ton düşürülmesi ve atık su ile kömür tüketiminde tasarruf sağlanması bekleniyor.

Petlas, makinelerde kullanılan yağların geri kazanılmasına yönelik yeni projelerle de atık yağın yüzde 90'ını geri kazandırmayı planlıyor. Bu proje ile yıllık 700 ton atık yağ geri kazanılarak tekrar proseste kullanılabilir hale getirilecek. Bu sayede karbon ayak izinin 2.100 ton CO2 düşmesi hedefleniyor. Petlas, 2024 yılında başlattığı ısı kayıplarının önüne geçilmesine yönelik izolasyon çalışmalarını 2025 yılında da sürdürecek. Bu çalışmalar, üretim prosesinde mevcut enerjinin daha verimli kullanılmasını sağlayacak ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasına katkı sunacak.

Kaynak: Basın Bülteni