Bir STK: Kızılay Hakkâri
Dağlar Ülkesi: Hakkâri
Yüksek dağların çevrelediği derin vadilerden geçerken, bize Zap suyu eşlik ediyor. Tek bir girişi ve yine aynı yerden tek bir çıkışı olan, Türkiye’nin doğusundaki bir uç noktasında Hakkari’deyim. Yüce dağların arasında eğimli yamaçların arasında, arazi yapısından dolayı biraz dağınık bir yerleşim yeri burası.
…
Bahar mevsimi yerini hızlı bir şekilde yaza bırakmış. Sümbül dağı buranın en itibarlı dağı. Devasa haliyle Hakkari’ye bakıyor her yönden. Bu dağlara kar gibi, yemyeşil envai çeşit bitki de çok yakışıyor. Hemen hemen ağaç örtüsünün hiç olmadığı dağlarda, yemyeşil otlar, rengarenk çiçekler bir tablo gibi örtmüş dağları.
…
Baharla birlikte özellikle “uçkun” çarşı merkezindeki seyyar tezgahlarda en çok tercih edilen şifalı bir bitki çeşidi. Havaların ısınmasıyla birlikte çarşı merkezi de canlanmış ve oldukça hareketli.
…
Ve çok ilginçtir, güneşin doğuşunun ve batışının seyredilemediği bir yer burası. Tepelerden baktığınızda şehir bir tepsi gibi çukurda kalıyor.
…
Evet, burası “Dağlar Ülkesi”: Hakkâri.
Bir Portre: Recep Bozkurt
Mütevazı bir kişilik var karşımda. Abartılı olmayan, yalın, içten ve sakin bir şekilde yapılan işleri anlatıyordu misafirlerine. Hakkâri il merkezinde Kızılay Şube binasındayım.
…
Fotoğraf: Recep Bozkurt, Türk Kızılay Hakkâri Şubesi Başkanı
Adı Recep Bozkurt. 1977 Hakkâri doğumlu. Evli 3 çocuk babası. Orta öğrenimini Hakkâri’de okuduktan sonra, yüksek öğrenim için Harran Üniversitesi’ne gitmiş ve Elektrik Elektronik bölümünü bitirmiş. Daha sonra ise, Anadolu Üniversitesi’nde 4 yıllık Kamu Yönetimi bölümünü tahsil etmiş.
“2005 ile 2014 yılları arasında TEDAŞ’da görev yaptım. Özelleştirmeden sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hakkâri il Müdürlüğü’nde müdür yardımcısı olarak çalışıyorum halen.”
25 yılık STK birikimi var. 2000’li yıllarda İHH Hakkâri temsilciliği yapmış. 2016 yılında o zamanın Hakkâri valisi Yakup Canbolat’ın kendisini Kızılay Genel Merkezi’ne önermesi ve genel merkezin de haziran ayındaki atamasıyla Hakkâri Kızılay Şubesi yönetim kurulu başkanlığına görevlendirilmiş.
Bir STK: Kızılay Hakkâri
Konteynerden Kurumsal Binaya Yeniden Yapılanma
“O dönemde Kızılay bir konteyner içinde hizmet veriyordu. Eski yönetim genel merkez tarafından lağvedilip, biz göreve gelince, eski yönetimden herhangi bir çalışma ve eser olmadığı için, öncelikle sahayı taramaya ve ayrıca Kızılay’ın genel felsefesini, çalışma usullerini, etik duruşunu anlamaya çalıştık.”
“Bu durum 2017 yılına kadar sürdü. Bu tarihten sonra genel merkezle iletişime geçebildik. O dönemin valisi Cüneyt Orhan Toprak’la şöyle bir ikili konuşma geçmişti aramızda. Bir gün dedi ki:
“Başkanım siz bu ramazan ayında valilik önünde iftar verecekmişsiniz. O an şaşırmıştım. Bilgim ve malumatım yok efendim, dedim. Ne yapacağımı bilemedim. Genel merkezi aradım. Bunun için ne yapmamız gerekiyor, böyle bir faaliyetimiz var mı yok mu diye sordum. Onlar da var, dediler. Sizin bilginiz yok mu, dediler. İl başkanı olarak benim haberim yok, dedim. Genel müdür aradı beni. Bölge müdürü ve diğer ilgili tüm birimler aradı. Sonrasında orada şunu fark ettik ki, o dönemde şubeler arasında iletişim sorunu var. Yaşanan bu tecrübeden sonra bunu çözme yolunda önemli adımlar atıldı.”
“2017 mart ayında ilk defa bir Kızılay genel başkanı buraya geldi. Genel başkan Kerem Kınık beyi Hakkâri’ye davet ettik.”
“2019 yılında mevcut hizmet binamızı dönemin genel başkanı Kerem Kınık beyin büyük destekleriyle hizmete açtık.”
“2019 yılından bu yana şubede sıfır giyim bir butik açtık. Gençler için gönüllü merkezi hizmete girdi. Hakkâri Üniversitesi’nde yine sıfır giyim butiği açtık. Şubeyi açtıktan sonra yerelden destek almaya başladık.”
Kan Bağışı
“2016 ve 2017’den sonra sivilde kan bağışı sorunu vardı. Sivil ve kamu otoritesi ile iletişim bağını STK olarak bir araya getirmeye çalıştık. Bu tarihten sonra kan bağışı her 3 ayda bir rutin olarak Van bölge kan merkezindeki kan bağışı araçlarını buraya ve Yüksekova’ya davet ederek bu bağışı yaptırıyoruz.”
Yılda 40-50 Bin İnsana Ayni ve Nakdi Olarak Dokunuyoruz
“Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Burada, ilimizde gelir kaynağı olarak sanayi yok, üretim yok, hayvancılık bitme noktasında. Tek gelir kaynağı memur ve öğrenci kesimidir. Bundan dolayı yerelde ayni ve nakdi bağış almakta zorluk çekmekteyiz. Desteklerin çoğu ayni ve nakdi olarak genel merkezin bizlere vermiş olduğu yardım ve desteklerden gelmektedir.”
“Bu yüzden ayni ve nakdi yardımları bizler daha fazla insana ulaştırmak adına gayret ediyoruz. İlimizdeki mevcut ulusal ve yerel STK’lar ile, devletimizin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla ihtiyaç sahibi insanlara destek olmak amacıyla bu STK’lar ve SYD’ler ellerinden geldiği kadar destek oluyorlar.”
Ancak Dertli Olan Dertlinin Halinden Anlar
“Yaptığımız saha araştırmalarında ayni ve nakdi yardımların zaman zaman hem STK’lar ve SYD’ler tarafından aynı bireylere verildiği görülmüştür. Bu konuda ilimiz bir önceki valisi Vali İdris Akbıyık’a ortak bir havuz kurulması için bir öneride bulunduk. Mevcut STK’larla SYD’lerin ortak bir ihtiyaç sahibi insanların listesinin oluşturulduğu bir havuzun yapılması. Her STK ve SYD o belirli havuzdan belli bir sayıda vereceği ayni nakdi yardım için oradan isim alıp, her STK tarafından farklı farklı insanlara ulaştırılması…”
“Bu önerimiz valimiz tarafından memnuniyetle karşılandı. Talimatını vali yardımcılarına ve SYD’lere iletti. Bu güzel çalışma bir süre devam etti, ancak daha sonra yürütülemedi. Bunun sebebi ise, kanaatimce bu görevi üstlenen insanların, insanların ihtiyaçlarını giderme noktasında dertli olmadıkları, sadece memur kafasıyla hareket ettikleri için yürümedi. Ancak yerelde ihtiyaç sahibi binlerce aile mevcut. Bazı aileler destek alırken, bazıları alamıyor.”
Bölge Halkıyla Kaynaşma Sorunu Bizimle Beraber Giderildi
“2016 yılına kadar yereldeki vatandaş Kızılay’a mesafeli duruyordu. 2016’dan bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla; ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza giyim, nakdi yardım, ramazan iftarları, bağışçılarımızdan gelen zekât paraları, engelli ve yaşlı vatandaşlarımıza yaptığımız tekerlekli sandalyeler, yataklar, doğal afetlerden etkilenen yangın, sel, yol kapanmaları gibi her alanda buradaki insanların ihtiyaçlarını gidermek için her türlü yardım yapıldı. Tüm bu çalışmaları gören bölge halkı artık bizimle kaynaşmış durumda.”
Fotoğraf: Türk Kızılay Hakkâri Şubesi Çadırı
“Ayrıca oluşturduğumuz gönüllü teşkilatlarımızla, gençlik, kadın, engelsiz kulüp çalışmalarıyla sahaya inip, çeşitli konularda halkı bilgilendirmeler ve destekler verilmiştir. Kızılay’ın görünürlüğü artırılmış ve ciddi anlamda vatandaş tarafından hissedilmeye ve etkilenmeye başlamıştır. Hakkâri tarihinde Kızılay olarak her başvuruya zamanında dönüşün olduğu bir sürece dönüşmüştür.”
Her Şeyi Gönüllü Olarak Yapıyoruz
“Biz tüm bunları hiçbir ücret almadan yapıyoruz. Allah rızası bize yetiyor ve ihtiyaç sahibi bir kişinin yüzündeki mutluluk bizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Kızılay’ı bir emanet olarak görüp, bu emaneti en iyi bir şekilde sahiplenerek, ileriye doğru taşımaya gayret ediyoruz. Vatandaş tarafından yaptığımız bu çalışmalar görülmüş olup, şubemizi ve Kızılay’ımızı takdirle karşılıyorlar.”
Ve deprem…
6 Şubat 2023 depreminde yani Türkiye’nin en büyük depreminde Hakkâri Kızılay olarak haberi alır almaz, ilk 4 saat içinde genel merkez ve bölge müdürlüğümüzle koordineli bir şekilde personelimizle, araçlarımızla ve gönüllerimizle oluşturduğumuz 15 kişilik ekibimizi deprem sabahında bölgeye bizlere belirlenen Kahramanmaraş Pazarcık ilçesine doğru yola çıktık. O gün Hakkari’de yoğun bir kar yağışı vardı ve 2 metreye yakın kar varken, 10-12 saatlik zahmetli bir yolculuktan sonra, ekiplerimizle görev mahalline ulaştık. Hemen sahada gerekli tertibatı aldık. Pazarcık halkına kol kanat olduk.
Fotoğraflar: Türk Kızılay Hakkâri Şubesi Deprem Bölgesinde
Yeni Dönem Faaliyetleri
“2023 de bir yer tahsisi aldık. 400 m kapalı alanda aşevi açma planımız vardı. 49 yıllığına kiralandı ancak depremden Hakkâri de etkilendiği için, depremden dolayı bu çalışma ileri bir tarihe ertelendi. Bu tahsisi 2025’de aşevini açmayla ilgili genel merkezin ve şubenin gayretleri var. Yerelde ihtiyaç sahibi olan ve evinde yalnız olan yaşlı ve hastaları faydalandırma çalışmaları devam edecek.”
Kızılay Hilaliyle Hakkâri Sokaklarında Gezen Genç Gönüllüler
Bugün gelinen noktada Hakkâri sokaklarında Kızılay hilaliyle ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için dolaşan genç gönüllüler var. Üniversite’de 500’e yakın gönüllüsü var.
Hakkâri’de Kızılay Var, Hakkari’de Hayat Var.