Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2308.60
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Ekim 2022

​Başörtüsüz kanun teklifi!

CUMHURİYET Halk Partisi’nin, “Başörtüsü meselesini kökten biz çözeriz” vaadini, samimi bulmak pek mümkün değil. Zira, başörtüsü mevzuunda CHP cephesinin geçmişte neler yaptığı herkesin mâlumu. Serbestlik için çıkarılan ilk yasa değişikliğinin hemen ardından Anayasa Mahkemesi’ne gidip, yürürlüğün durdurulması/iptal edilmesi yönünde karar alınmasına sebep olan CHP değil mi? CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, "Başörtüsü için kanun teklifi vereceğiz" sözleri halk tabanında iyi bir karşılık bulmadı. Zaten TBMM Meclis Başkanlığı’na verdikleri 3 maddelik kanun teklifinin hiçbir satırında BAŞÖRTÜSÜ kelimesi de geçmiyor. Hani nerede samimiyet, hani nerede ciddiyet!

Başkan Erdoğan’ın AK Parti grup toplantısında, “Madem bu konuda samimiyseniz, gelin bu işi yasa değil Anayasa nezdinde çözelim” teklifine, sıcağı sıcağına CHP kanadından Özgür Özel’in, “HAYIR öyle olmaz. Ülkede hukuksuzluk yapan bir iktidarın bu konudaki teklifine evet diyemeyiz. Yeni Anayasayı yeni meclis yapacaktır” minvalindeki sözleri, 2023 seçimlerinde kendilerinin iktidara geleceğine ve yeni bir Anayasa yapacaklarına inandıklarını (!) gösterdi. Sahiden, CHP 2023 seçimlerini kazanırsa, başörtüsü takma hakkını Anayasa’ya yazarak kökten çözer mi? Buna inanmak hiç de kolay değil. Çünkü CHP’nin bu konudaki geçmiş sicili o kadar kötü ki...

AK Parti ve CHP cephesinde karşılıklı söz düellosu devam ederken, HDP cephesinden beklenmedik bir teklif geldi. HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, "Başörtüsüyle ilgili yasal ve anayasal bir değişikliğe biz varız. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok" dedi. Halkın bu konudaki tutumu ve savunduğu değerlerin kendileri açısından önemli olduğunu dile getiren Oluç, "Başörtüsü takmasına rağmen coplanan kadınların yanındayız” demesi de ilginçti. Çocukları dağa kaçırılan anaların feryatlarına yıllardır kulak tıkayan bir zihniyetin, başörtüsü konusunda samimi olduğuna kim inanır ki! Ben şahsen HDP’nin bu teklifini de samimi bulmadım. HDP’nin de tıpkı CHP gibi, yaklaşan 2023 seçimleri öncesi islâmî yaşayışı benimseyen topluma şirin görünme gayreti olduğunu düşünüyorum. Ama bu girişimler hem CHP hem de HDP için beyhudedir. Bu millet her iki partinin de ne menem bir oluşum olduğunu gayet iyi biliyor.

HDP olayı sulandırdı!

HDP’li Oluç, sözlerinin devamında konuyu başka mecralara götürdü: “Türkiye'nin tek sorunu bu değil. Ayrımcılığa sadece başörtüsü takan kadınlar değil; Kürtler, Aleviler ve azınlıklar da uğruyor. Diyelim ki ayrımcılığa uğrayan herkesin sorununu çözmek istiyoruz, hep birlikte iktidar ve muhalefet partileri olarak,Bu anayasa maddesinde, 'Devlet, ülkenin ortak kültürel mirasını oluşturan bütün inançları, anadilleri, etnik kimlikleri eşit görür; saygı duyulmasını sağlar; bunların korunması, kullanılması ve gelişmesini yerine getirmekle yükümlüdür' diyelim. Gelin böyle bir madde yazarak farklılıkların eşit ve özgür olduğunu ifade edelim. Biz aslında bu tür geçici tedbirlerle bu anayasanın düzeltileceği kanaatinde değiliz. Ama yine de bu tür tedbirler alınmasına karşı değiliz."

Bu sözlerden de anlaşılacağı üzere HDP’nin asıl amacı, başörtüsü değişikliğini içeren yasanın içine başka şeyler ilave edilmesini teklif ederek olayı sulandırmaktır. Ama şu bir gerçek ki, AK Parti iktidarının olmadığı bir dönemde, iktidara gelecek sol bir zihniyetin, başörtüsü yasağını yeniden geri getireceği fikri, bizlerde yaygındır. Bunun kökten çözümünün tek yolu, bu konunun Anayasa hükmü altına alınmasıdır.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan