Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2490.22
BIST 100
9537.94
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Cüneyt Arkın'ın filmleri

Cüneyt Arkın 85 yaşında Hakk’ın rahmetine kavuştu. Aslında onunla yakın sayılmasa da dostluğumuz vardı. İlk defa Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde görev yaparken tanışmıştık. 1990’lı yıllardı. Hastanenin iç bahçesine ekibi ile sık film çekmeye gelirdi. Ben o sıralar iç bahçedeki servislerin sorumlu psikiyatri uzmanı idim. Kendisi de hekim olduğu için ilgi gösterir, boş zamanlarında sohbet ederdik. O kadar esprili, o kadar tevazu sahibi bir insandı ki, Türk halkının onu neden bu kadar sevdiğini ve kendilerinden biri gibi kabul ettiğini onu tanıyınca daha iyi anlardınız.

Cüneyt Arkın’ın çok filmlerini izledim. Kiminde tarihi bir kahramanı canlandırır, bazısında ise günümüzün bir halk veya devlet adamını oynardı. Bazen uyuşturucu tacirlerinin hakkından gelen komiser olarak görürdük.

İsmi ve konusu ne olursa olsun Cüneyt Arkın’ın filmlerindeki aldığı rollerde şu ortak özellikleri görürdünüz:

*Muhakkak iyi insan rolündedir. O tek başına bütün kötülüklere ve kötülere meydan okur, hepsini yere sererdi. Kazanan daima iyilik olurdu.

*Dosttur, dürüsttür. Vatan düşmanlarının, uyuşturucu baronlarının, terörist ve hainlerin peşindedir. Her zaman halktan ve haktan yanadır. Yolsuzlara, rüşvetçilere, karaborsacılara, hırsızlara, eşkıya ve kaçakçılara karşıdır. O tek başına bütün kötülüklere ve kötülere meydan okur, hepsini yere sererdi.

*Onda kalleşlik, ikiyüzlülük yoktur. Düşman bile olsa kimseyi arkadan vurmazdı. Omuzuna vurur veya ‘bu tarafa bak’ diye seslenir, o ‘lanet’ kişi yüzünü ne oluyor diye çevirince yumruğunu indirirdi. ‘Bir Türk güvenilir kişidir, arkadan vurmaz’ sözünü zihinlere yerleştirirdi.

*Filmlerinde, Türk insanının değerlerini alçak gönüllüğünü, yardımlaşmasını, dayanışmasını, komşuluk ve mahalli ilişkilerini karakter oyuncuları ile çok iyi canlandırırdı. Bunun için bilhassa onun oynadığı filmler toplumumuzda o zaman Türk insanında var olan değerleri canlı tutardı. Maddi-manevi hem düşünsel hem duygusal o değerler izleyicide bir birleşme oluştururdu.

*Oynadığı filmlerinde eşcinsel veya kadın rolüne kesinlikle çıkmazdı.

*Bir diğer özelliği ise komik roller almazdı. Hele küfürle, alay ve aşağılamalarla güldürmeye çalışan iğrenç filmlerde onu göremezdiniz. Zaten onunla yapılan bir röportajda reddettiği roller sorulunca; "Genelde 'Hayır' demez oyuncu. Bir teklif gelince zaten başlar hayal kurmaya, o kişiyi düşünmeye. Ama mesela Recep İvedik rolünü dünyayı versen oynamazdım. Ya da bir eşcinseli, bir kadını oynamam. Yaptığın işin sana yakışması lazım. Biz Anadolu çocuğuyuz." demişti.

*Filmlerinde alkol kullandığı, hatta alkolik olduğu rolleri vardı. Ancak alkolün kötü bir şey olduğunu muhakkak hissettirir, bazen kuvvetle zararlı olduğunu vurgular; ders ve ibret alırdınız.

*O’nun filmlerinde kesinlikle inancımıza düşman, dinimizi aşağılayan sahneler bulamazdınız. Cüneyt Arkın samimi bir Müslüman ve yurtseverdi.

Rabbim rahmetiyle muamele buyursun.