Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda uygulayacak “Ailemle Eğitim Yolculuğum” adlı projeyi hayata geçiriyor. Sosyal hayatta ailelere yönelik yapılan risklere karşı ailelerin birlik ve beraberliğin korunması, aile kurumunun öneminin vurgulanması ve daha da sağlamlaştırılması adına Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2025 yılının Aile Yılı ilan edilmesi ile birlikte aynı yıl MEB tarafından Ailemle Eğitim Yolculuğum projesinin hayata geçirilmesi çok önemli ve çok anlamlı. Sayın Erdoğan’ın sunduğu perspektif ve vizyon yolunda MEB kendi çalışmaları ile destek olması, o yolda ilerlemesi çok kıymetli.
Projeden biraz bahsedelim: Ailemle Eğitim Yolculuğum projesi anaokul, ilkokul ve ortaokullarda öğrencilerin sanatsal, sportif, kültürel yönlerinin geliştirilmesi adına aileleri eğitim öğretim sürecine dahil eden bir sosyal sorumluluk projesi. Bazen bir öğrencide keşfettiğimiz bir beceri, bir fikir, bir yetenek o okulda proje geliştirilmesine, okulun adının duyurulmasına, okulda ki sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlerin artmasına neden olabiliyor. Hala keşfetmediğimiz öğrenciler var. Benzer şekilde keşfetmediğimiz, yeteneğini, becerisini, sosyal ve sportif yönünü, kültürel derinliğini görmediğimiz, fark edemediğimiz pek çok anne babalar da var. İşte gönüllülük esası ile, velilere herhangi bir maddi yük getirmeyecek şekilde anne babalarda ki bu yetenek ve becerileri okullara aktarıp eğitim öğretim sürecine dahil edersek okullarda ki coşkuyu, heyecanı, öğrenme aşkını ve okullardaki değişim ve dönüşümü varın siz hayal edin.
Okullarda yöneticiler ve öğretmenler için ışık tutması, fikir vermesi ve yol göstermesi adına Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Ailemle Eğitim Yolculuğum projesi kapmasında bir kılavuz da hazırlandı. Kılavuza Genel Müdürlüğün internet sayfasından ulaşılabilir. Proje kapsamında okullarda “Ailemle Eğitim Yolculuğum Etkinlikler Kurulu” oluşturulacak. Kurulda; öğretmenler, öğrenciler, okul aile birliği ve gönüllü veliler yer alacak. Projenin hayata geçirilmesini, ilerlemesini, yapılacak etkinlikleri bu kurul takip edecek.
Proje kapsamında ailemle kitap okuyorum, ailemle spor yapıyorum, ailemle sahnedeyim, ailemle okul günü, ailemle doğa günü, ailemle sanat günü, aileler yarışıyor, tecrüben yol göstersin gibi pek çok öneriler yer alıyor. Tabii kılavuzda yer alan bu projeler birer örnek olup genişletilebilir. Bunlar fikir vermesi açısından Bakanlığın yapmış olduğu bir çalışma olup genişletmeyi, zenginleştirmeyi okullara bırakıyor.
Proje sahiplenip hakkıyla hayata geçirilir ise gerçekten harika bir çalışma olmuş olur. Bu projenin eğitime, okullara, çocuklara ve hatta ülkemize çok şey katacağına inanıyorum. Disiplin olaylarının azalmasından okula bir düzen getirmesine, okullarda ki başarının artmasından öğrenme aşkının güçlendirilmesine, okulların fiziki koşullarından sosyal ve kültürel koşullarına kadar pek çok değişimi ortaya çıkarabilecek bir potansiyele sahip bir proje. Yeter ki sahiplenelim ve hakkını verip üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirelim.
Toplum olarak pek çok şeyde olduğu gibi burada da “-mış gibi” yapmayalım lütfen. Sahipleniyormuş gibi, hayata geçiriyormuş gibi, yapıyormuş gibi yapıp oysaki sadece dostlar pazarda görsün niyetiyle projenin uçundan tutmayalım. Projenin tamamından tutalım, sinemize koyup sıkı sıkı sarılalım, sahiplenelim. Hayata geçirelim. Okullarda ve ülkemiz de ne gibi devasa değişimler oluşturacak göreceksiniz. Ortaya çıkardığı farka, değişime ve dönüşüme herkes şaşıracak. Çünkü aileleri bilmiyoruz, tanımıyoruz, potansiyellerini henüz keşfetmemişiz. İnanılmaz bir hazine gibi karşımızda duruyor. Yeter ki onları keşfedelim, eğitim sürecine dahil edelim. İnanıyorum ki pek çok anne baba da bu sürece dahil olmaktan memnuniyet duyacak. Onlar da heyecanlanacak. Hatta uykuları bölünen, heyecanla sürece dahil olmayı bekleyen veliler olacağından da hiç şüphem yok.
Biz yetişkinler şöyle hayal edelim; henüz biz küçük iken anne babalarımız ile okullarda sosyal veya sanatsal faaliyetler yapmak ve hayatımıza ömür boyu unutamayacağımız bir anı eklemek istemez miydik? Tabii ki isterdik. Öyleyse bu fırsatı günümüz çocuklarına da sağlayalım. Mesela benim babam çok güzel türkü söyler; babam gibi güzel türkü söyleyenler ile bir koro kurulup okulumda “ailemle türkü söylüyorum” gibi bir sosyal faaliyet olmasını isterdim, henüz ben küçük iken. Ya da benim çocuklarım, “ailemle kitap yazıyorum” gibi bir projenin hayatında iz kalmasını ister belki de. Çocuklarımla ve onun arkadaşları ile yazarlık günleri düzenleyip küçük bir kitap yazmanın ilkokul çocuğunun dünyasında ne kadar önemli olacağını bir düşünün? Belki de devasa yazarlar yetişecek…
MEB böyle bir projeyi hayata geçirilmesine önayak oldu bir kapı araladı ve bu yolda ilerlemek, yürümek yolu genişletmek ve güzelleştirmek artık okullara kalıyor. Ailemle Eğitim Yolculuğum projesini görünce eğitimde de başarıyı yakalayacağımıza olan inancımın arttığını itiraf etmeliyim. Bu ve benzeri çalışmalarda emeği geçen Sayın Cumhurbaşkanına, Sayın Milli Eğitim Bakanına, Sayın Temel Eğitim Genel Müdürüne ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.