0

Doğum sonrası cinneti (lohusalık sendromu) yani postpartum psikoz çok nadir görülen bir rahatsızlık olup her 1000 doğum yapan kadından ancak 1 ila 2'sinde rastlanır. Vakaların çoğunda tablo ilk 4 hafta içinde gelişir. Belirtilerine gelince:

· Uykusuzluk, halsizlik, üzüntü, hırçınlık, duygusal oynaklık

· İşitsel hallüsinasyonlar, ajitasyon, yok olma hezeyanları, büyüklük hezeyanı, suçluluk düşünceleri

· Bebeğine yönelik olumsuz ve reddedici bakış.

Bunları niçin mi yazdım? Bir belediye başkanımızın gelinine, gencecik bir hanımefendiye karşı yapılan vandallığı, vahşiliği, terör zulmünü yok sayabilmek için şimdi bazı insafsızlar," Acaba bu hanım doğum cinneti geçiriyor olmasın?" demekteler.

Yani böyle bir olay olmamış da bu hanım akıl hastası olduğundan hezeyan ve hallüsinasyonların etkisiyle bunları uyduruyor demeye getiriyorlar. Eylemcilerin iğrenç acımasızlığını, merhametsizliğini görmek istemiyorlar ve bu korkunç olayı çarpıtarak gerçekleri örtmek niyetindeler.

Halbuki bunu ayırt etmek çok kolay:

· Bakıyorsunuz bebek 6 aylık. Yani doğumdan sonraki 4 aylık sınırı geçmiş.

· Sonra olay şiddetli bir travmadan sonra gelişmiş. Darp raporu mevcut. Balçiçek İlter Star'daki yazısında "Morluklarını gördüm" demekte ve "Yaşadığı travmaya tanık oldum" diye eklemektedir. Doğum psikozunda böyle bir travma söz konusu değildir.

· Anne bebeğine süt verirken travmanın etkisiyle sütten kesilmiş. Üstelik bebeğine olan sevgi ve sorumluluk duygusuyla üzüntü içerisinde.

· Her saat başı yıkanmak ihtiyacı hissediyor.

· Televizyona bakamaz hale gelmiş,

· Gezi Parkı denince paniğe kapılıyor, krize giriyormuş.

· En önemlisi de kendisiyle konuşan gazeteciye maruz kaldığı vahşeti gayet düzgün cümlelerle, kronolojik sırayla ve bir mantık silsilesi içinde ancak derin kederle anlatması.

· Üstelik yukarıda sıraladığımız bulguların hiç biri yok. Ne hallüsinasyon, ne hezeyan… Aksine hayali hallüsine olaylardan değil yaşadığı hadiselerden söz etmiş. Gayet açık ifadelerle başına gelenleri anlatmış.

· Yine doğum cinnetinin tipik belirtisi olan çocuğuna karşı reddedici bakış açısı da kesinlikle bulunmuyor.

· Sonra fizik travmanın izlerinden ve idrar kokusundan kayınpederi de bahsediyor.

Kısacası bu durumun doğum cinneti ile yakından uzaktan bir ilgisi yok. Bize eylemcilerin kendilerinden saymadıklarına bakışlarını, kafa yapılarını, nasıl bir Türkiye istediklerini gösteren sıradan ve ibretli bir olay sadece…