Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2425.96
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Kasım 2020

ABD'den Medet Ummak

Türk kamuoyu CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz ’ün Cuma günü Amerikan-Alman Marsahall Fonu adlı düşünce kuruluşunda yaptığı o talihsiz konuşmayı tartışıyor.

Söz konusu kuruluş, online panel düzenlemiş ve Panel yöneticisinin Çeviköz‘e: ‘’Türk-Amerikan ilişkilerinin onarılması için Biden’dan beklentiniz nedir?’’ Diye bir soru yöneltmiş. Çeviköz ‘ün verdiği cevap: ‘’Biden yönetiminden beklentimiz: Türkiye’den hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi, yargı sisteminin siyasetten arındırılmasını istesin’’ demiş.

Mısır’da darbeci Sisi’nin arkasında duran, 15 Temmuz da seçilmiş hükümete karşı FETO eliyle Türkiye’de darbe yaptırmaya çalışan, testereyle bir gazeteciyi doğrayan Bin Selman’la iş tutan, Filistin’de her türlü barbarlığı yapan İsrail’e arka çıkan bir ülke Türkiye’den hukuk ve demokrasi adına ne isteyebilir?

Türk-Amerikan ilişkilerinin onarılması için Ünal Çeviköz, Biden yönetiminden; FETO’yu Türkiye’ye iade etmesini, güney sınırlarımızda terör örgütüne verilen silahların geri alınmasını, Doğu Akdeniz’de ABD’nin çifte standart tutumuna son vermesini, satın aldığımız F-35 Savaş Uçaklarının Türkiye’ye iade etsin’’ demesini beklerdik.

Yukarda belirttiğimiz hususlar, iktidar muhalefet ayrımı yapmadan topyekûn Türkiye halkının ABD’den beklentisidir ve bu beklenti haklı bir beklentidir. Ama Çeviköz Türkiye halkının beklentilerini değil, ‘’muhalefete destek verip Erdoğan’ı devireceğiz’’ diyen Joe Biden’ın amacına ve beklentisine uygun konuşmuş.

Bakın Türkiye, kendi vatandaşlarının güvenliğini sağlamak amacıyla halkın vergileriyle satın aldığı S-400’ler için şöyle konuşmuş Ünal Çeviköz: ‘’S-400’lerin aktif hâle getirilmemesi seçeneğinin hükümetin gündemine geleceğini eğer gelmezse “CHP’nin liderlik edeceği bir sonraki hükümetin gündemine kesinlikle geleceğini” söylemiş. İnanılır gibi değil.

Pazartesi akşamı Ünal Çeviköz, Haber Türk’te Fatih Altaylının konuğuydu. Çeviköz, ne Fatih Altaylının gayet mantıklı sorularına ne de Gürkan Zengin’in haklı eleştirilerine tutarlı cevap verebildi.

Geçmişte Büyükelçilik yapmış, Türkiye’nin Ana Muhalefet Partisinin Dış İşlerinden sorumlu birinin bu ifadeleri üzücü olduğu kadar düşündürücüdür. En başta CHP yönetiminin oturup düşünmesi gerekir ve şu soruyu kendilerine sormaları lazım; Ünal Çeviköz, kime hizmet ediyor?

Her fırsatta Atatürkçü olduğunu söyleyip de ABD’den medet umanlara, Amiral Cihat Yaycı Paşa bir gazeteye verdiği mülakatta şu hatırlatmayı yapmaktadır: ‘’ Amerika’daki iktidar değişikliğinden medet umanları görünce aklıma Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleri geliyor: ‘’ Ahmaklar, memleketi Amerikan mandasına, İngiliz himayesine terk etmekle kurtulacak sanıyorlar. Kendi rahatlarını temin etmek için bir vatanı ve tarih boyunca devam edip gelen Türk istiklalini feda ediyorlar. Hâlbuki hangi istiklal (bağımsızlık) vardır ki, ecnebilerin planları ile yükselebilsin? Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir.’’

Türkiye’nin, Ana Muhalefet Partisi CHP’den beklentisi, başkasından medet umacağına, kendi toplumunun dinamizminden, soyut ve somut gücünden, toplumsal enerjisinden, yaratıcı projelerinden medet ummalıdır.

Eskiden ‘’vesayet sisteminden medet umuyor’’ suçlamasına muhatap olan CHP, ‘’mandacı bir zihniyeti’’ yansıtan Ünal Çeviköz’ün açıklamalarını geçiştirirse bu defa ‘’küresel güçlerden medet umuyor’’ eleştirilerine muhatap olacaktır.

Bizden söylemesi..