Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2413.86
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Alkollü içkiler ve görünen zararları

Son günlerde pek çok suçun ve problemin altında alkollü içki alınması dikkatimizi çekiyor. Sözgelimi ormanı yakan şahıs, ‘Birkaç kadeh yuvarlamıştım, babama kızınca onun etkisi ile ne yaptığımı bilemedim’ diyebiliyor.

Veya korkunç bir kazaya sebep oluyor, sonrasında bakıyorsunuz kanında yüksek promil alkol tespit ediliyor.

Cinayet, öldürmeye teşebbüs ya da yaralama gibi suçlarda da alkollü içkilerin etkisi yüksek oranda görülüyor.

***

Alkollü içkiler çeşitli yönleri olan oldukça geniş bir konudur. İnsanlar alkolü çok eski tarihlerden beri çeşitli sebeplerle ve yollarla kullanmaktadırlar.

Alkolün sağlığa ve topluma zararlı etkileri şahıslar ve devletler tarafından anlaşıldıkça mücadele amacıyla birçok defa yasaklanmıştır. Fakat insanlar zararlarının bilmelerine rağmen keyif verici etkisinden dolayı alkolden vazgeçememişlerdir. Böylece alkol kullanmak; zehirli bir sarmaşık gibi tekrar gelişmiş, toplumu sarmış, tahribatlarına devam etmiş ve halen de etmektedir.

Alkol bedensel ve ruhsal zararlar yanında toplumsal afetlere de yol açar.

Mide ülseri, gastrit, yemek borusu iltihabı, pankreatit, siroz, hepatit, anemi, çeşitli organlarda kanserler, hipertansiyon, miyokardit, kalp yetmeliği, cinsel fonksiyonlarda bozukluklar, beyin ve sinir sistemine olumsuz etkiler, enfeksiyonlara eğilimin artışı gibi bedensel hastalıklar; anksiyete ve mizaç bozukluğu, uykuda bozulma, Korsakov psikozu, bunama ve psikotik bozukluk gibi ruhsal rahatsızlıklar; iş ve trafik kazaları, yaralama ve cinayetler, intihar, çevreyle ilişkilerin bozulması, iş gücü kaybı, aile geçimsizliği ve boşanmalar, çocukların hırpalanması, arkadaş kaybı, işsizlik gibi toplumsal felâketler hep alkol kullanımından doğan problemlerdir. Saydıklarımız alkolün görünen zararlarından bir kısmıdır. Bir de görünmeyen zararları vardır ki saymaya yerimiz yetmez.

Alkol çağımızın toplumsal felâketidir. Sigaradan ve uyuşturucudan daha zararlıdır. Alkollü içkilerle ne kadar mücadele etsek azdır.