Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Mart 2024

​Newroz'da ortaya çıkan kürt nasyonalistler

İlk olarak geçen seneki İstanbul Newroz’unda görülen “Kurden Nasyonalist” bu sefer birkaç farklı ildeki Newroz buluşmalarında görüldü. Kutlamalarındaki Nazi selamı ile gündeme gelen oluşum başlangıçta bir öfke hareketi olarak adlandırıldı. Fakat hem sempatizanları hem de yapının kendi sosyal medya hesaplarının içine bakıldığında tarihi süreçten alınan bir ilhamın varlığı ve farklı bir fikrin temelleri açığa çıktı.

Kurden Nasyonalist veya “Kürt Nazizmi”

ilk olarak Irak Kürdistan Bölgesi’nde ortaya çıktı. Oradaki örgütlenmeleri Hawpa olarak geçiyor. Burada Hawpa’dan daha çok Kurden Nasyonalist adı altında sosyal medyayı kullanarak örgütleniyorlar. Her ne kadar Qazi Muhammed’i de ulusal önder olarak kabul etseler de asıl olarak Kürt Nazizm’inin fikrî önderi Remzi Nafidir.

Resmi bir parti ya da dernek oluşumu olmayan grup sosyal medyadan faaliyet yürütüyor. Grup, DEM Parti’yi Kürt milliyetçisi olarak görmediği için karşı çıkıyor. DEM'i “entegrasyoncu” olarak tanımlıyor.

Oluşum IKBY’deki tüm Kürt partilerine muhalefet ediyor. Kürdistan Demokrat Partisi’ni (KDP) Araplaştırma ve Iraklaştırma ile suçluyor. Barzani çizgisini bile Sosyalist ve Sol olmak ile eleştiriyorlar. Kurden Nasyonalist kendilerini Kürtler adına 3.yol ve fikir olarak görüyorlar.

Sol karşıtı olan grup, DEM Parti’nin sosyalist bileşenlerinden de “Kemalist” diye bahsediyor. Grubun bir diğer önemli gördüğü konu da LGBTİ+ karşıtlığı ve yok edilmesi gereken bir yozlaşma olarak görüp, feminizm ve kadın hareketini kökten ulus karşıtlığı olarak yorumluyor.

Miting ve buluşmalarında yer alan grup, siyah zemin üzerine sarı güneş bulunan ve üzerinde Kurden Nasyonalist yazan flamalar taşıyor.

Gelin Kurden Nasyonalist’in fikri referansı ve ideolojisinin perde arkasına bakalım.

Kurden Nasyonalist bayraklarında Kürtlerin tarihsel önderlerinin fotoğraflarının yanında yer alan bir isim çok dikkat çekiyor. Bu isim Remzi Nafi. Bu farklı ve aykırı düşüncenin mimarı Remzi Nafi ‘nin hayatı hızlı ve çetin geçmiş.

Remzi Nafi Erbil'de, Ataulla Ağa'nın sarayında zengin ve saygın bir ailede dünyaya geldi ve Irak'ta tanınan ve her bakımdan saygı duyulan, Memundi denen bir aşirete mensuptu.

Remzi Nafi 2. Dünya Savaş’ında Nazi Almanya’sı için çalışmış ve o dönem Nazilerin Irak’ta İngilizlere karşı başlatmak istediği Mammut operasyonuna liderlik etmişti. Nafi Ankara’da tanıştığı Nazi İstihbaratı ile giriştiği bu operasyonda İngilizler tarafından yakalanmış ve gördüğü işkenceler sonucu 1949’da 32 yaşında hayatını kaybetmiş. Nazi ideolojisine bağlılığı ile bilinen Remzi Nafi özellikle 1980’lerden sonra Irak Kürtlerinin bazı siyasi yapıları tarafından tekrar ulusal bir lider gibi gösterilmeye çalışılmış.

Hakkında kitaplar yazılan Remzi Nafi, üstün ırk teorileri Ortadoğu’daki fikir babalarından biri. Remzi Nafi fikir olarak Kürt toplumu içinde o dönem Türkiye’deki Nihal Atsız benzeri bir fikir akımını geliştirmeye çalışmış ama ölümünden sonra uzun süre ismi hiçbir toplumsal hareket tarafından açık bir şekilde sahiplenilmemişti.

Kurden Nasyonalist açık bir dil ile Milliyetçi ve faşist ideolojiye ve retoriğe kökten bağlı. Pek çok paylaşımlarında Nazi önderlerinden alıntılar veya onların sözlerine eklemeler yapılarak yeni söylemler geliştirilerek paylaşıyorlar. Organizasyonun tek resmi hesabı İnstagram hesabı. Hesaplarında ağır bir dil ile DEM ve Türkiye Soluna yönelik eleştirilerde bulunuyorlar. Diğer Kürt bölgelerinde de örgütlenmeyi hedefliyorlar. Başta Irak, iran, Suriye olmak üzere…

Bu sene de Newroz etkinlikleri birçok şehirde kutlandı. Final her zaman olduğu üzere Diyarbakır ‘da gerçekleştirildi. Diyarbakır Newroz'nda 8 yıldır sahada görünmeyen Leyla Zana önemli mesajlar verdi. Seçimlerden sonra diyalog süreçini dile getirdi. Yeni bir süreç çağrısı yaptı, alandakilere "Hazır mısınız?" diye sordu. Zana’nın söylediklerinin ne anlama geldiğini izah edersek: 1993 yılında Turgut Özal tarafından başlatılan barış ve çözüm sürecini milat olarak gösterdi. 2013 yılında Öcalan’nın mektupları ile başlayan çözüm sürecini es geçmesi dikkat çekiciydi. Seçimden sonra, barış ve özgürlüğün yolunu açacağız dedi. Bu yolun muhatabı ve lideri olarak Öcalanı işaret etti. Demirtaş’ı siyaset sahnesinde görünmez kıldı. Seçimlerden sonra Türkiye için önemli bir süreç başlıyor. Yeni anayasa çalışması ve Kürt meselesi…