Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2442.97
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Şubat 2021

Küresel Ve Bölgesel Oyunda Gara Katliamı

Öncellikle PKK terör örgütünün Irak’ın Gara bölgesinde katlettiği 13 vatandaşımıza Allah’tan rahmet kederli ailesine sabırlar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

Bir sorunu anlamak için, sorunun nasıl işlediğini görmemize yardımcı olan yöntemlere ihtiyacımız vardır. Dolaysıyla bölgesel ve küresel rekabetler buna bir istisna oluşturmaz.

Bu çerçevede ABD’nin ‘’Ortadoğu’da’’ izlediği dış politikayla neyi amaçladığını doğru görürsek hem sorunun nasıl işlediğini hem de hangi yöntemleri kullandığını daha net anlarız.

Önce ABD ‘’Ortadoğu’da’’ neyi amaçlamaktadır?

Amerika’nın asıl amacı Afganistan’dan Akdeniz’e uzanan hattı kontrol etmektir. Bu bağlamda Amerika’nın ‘’Ortadoğu’daki’’ dış politikasını dikkatle takip ettiğimizde her bir ülkeyle ilgili izlediği politika bölgesel amaçlarına, bölgesel politikası da küresel amaçlarına hizmet etmektedir.

Amerika kendisine rakip olarak iki devleti görmektedir. Biri Çin diğeri Rusya’dır. Amerika bu iki devletle baş edebilmek için ‘’Ortadoğu’da’’ yeni bir denklem kurmayı amaçlamaktadır. Bu denklemin bir ucunda İsrail’in kontrol ettiği bazı Arap rejimlerini, diğer ucunda İran’la PKK’yı koymaya çalışmaktadır.

Geçen hafta görüştüğüm bazı Amerikalı dış politika uzmanları bana: ‘‘Ortadoğu’da’ barış ve istikrarı sağlamak için Joe Biden’ın dış politika ekibi İran ve Kürt uzmanlarıyla toplantı yaptıklarını’’ ve mutlaka ‘’barış ve istikrarı sağlayacaklarını’’ söylediler.

Her ne kadar onlar ‘’barış ve istikrarı sağlamak’’ için söyleseler de bana göre asıl amacı Türkiye’nin gelişmesini engellemek, Çin ve Rusya’yı kontrol etmektir. Bu nedenle Afganistan’ı Akdeniz’e bağlayan hattı kontrol etmek istemektedir. Ancak İran’ı bu amaçlarına engel görmekteler. Cumhuriyetçiler baskıyla denedi olmadı şimdi Demokratlar diplomasiyle İran engelini aşmayı deneyecekler. Cihat Yaycı Paşa’nın dediği gibi: ‘’Küresel güçlerin yöntemleri değişse de amaçları değişmez’’

Ancak ABD’nin yayılmacı amacı bölgesel sorunları daha da derinleştireceğinin altını çizeyim. Bu çerçevede 13 Şubat’ta Sesli Makale sitesi için ‘’İran’ı Türkiye’ye karşı kışkırtacaklarını’’ yazmıştım. Daha yazının mürekkebi kurumadan Irak’taki İran yanlısı Şii bir grubun Türkiye’nin aleyhine yaptığı açıklama dün ajanslara düştü.

ABD’nin ‘’Ortadoğu’da’’ izlediği yayılmacı politikasının yol açtığı sorunu ve sorunun nasıl işlediğini kısaca ortaya koyduktan sonra şimdi de kısaca hangi yönteme başvurduğunu belirteyim.

ABD’nin başvurduğu yöntem caydırma ve çevreleme yöntemidir. Özellikle Türkiye’ye karşı yaptırımlar olsun PKK’ya verdiği silah desteği olsun bu yöntemlerin sonucudur. Caydırma ve çevreleme yöntemi tarih boyunca ülkelerin başvurduğu bir yöntemdir.

Irak’ta Gara bölgesinde silahsız vatandaşlarımıza karşı işlenen cinayetlerden sonra Dış işlerinin yaptığı açıklama caydırma ve çevreleme yöntemlerinden bağımsız değildir.

ABD’nin ‘’Ortadoğu’da’’ kurmaya çalıştığı yeni denklem sadece Türkiye’ye değil, İran’ı, Pakistan’ı, Çin’i, Rusya’yı hedef almaktadır. Türk Dış Politikasını uluşturanlar ilgili devletlerin yetkilileriyle mutlaka bu konuları müzakere etmelidir.