Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2507.30
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Ağustos 2022

Rusya'ya uygulanan yaptırımlar herkese zarar veriyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi sadece Avrupa’da bir kara savaşı başlatmakla kalmadı, aynı zamanda her büyük gücün dâhil olduğu bir ekonomik savaşın kapılarını açtı. Batı, caydırıcı olmak için Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uyguladı ama şimdiye kadar başarılı olamadı. Hatta Moskova’ya karşı küresel finans sistemini bir silah gibi kullandı.

Buna karşı Rusya’da Batı’ya karşı enerji kaynaklarını bir silah olarak kullandı. Rusya, ekonomik kayıplarını telafi etmek için yeni alıcılar buldu ve Avrupa’ya enerji satışını kıstı. Batı’ya akan Rus enerjisi kesilince, küresel ekonomide şoklara neden oldu. Böylece dünya ekonomik savaşının yeni bir aşamasına girmiş oldu.

Büyük güçler dâhil, bütün ülkeler salgının neden olduğu tedarik zincirinin aksamalarını çözemeden bir de savaşın neden olduğu enerji ve gıda krizi eklendi. Hâl böyle olunca enflasyon bütün ülkelerde yükseldi.

Avrupa’da sıcaklar normalin üzerinde artı ve halk doğal olarak serinlemek için daha fazla enerji tüketmeye başladı. Ancak ekonominin toparlanması için de endüstrinin çalışması lazım ama endüstrinin çalışabilmesi de enerjiye bağlı.

Buna yaklaşan kış şartlarını, Ukrayna’nın verimli topraklarının ekilememesini de eklersek vahim bir tablo çıkıyor karşımıza. Bütün bu nedenler küresel ekonomik sorunları daha da artırabilir. Enflasyon herkes için daha yüksek fiyat anlamına gelse de ekonomik savaşın sonuçları fiyat endişelerinin ötesine geçebilir. Zira ekonomik sorunlar, siyasi sorunları tetikler.

***

Bütün bu gelişmeler uluslararası rekabeti kızıştıracaktır. Dünyanın mevcut tablosuna yukardan baktığımızda büyük bir belirsizliğin hâkim olduğunu görüyoruz. Genel olarak bütün ülkelerde ihracat ve ithalat gittikçe azalıyor ve herkes yerli üretime odaklanmış durumda. Bazı firmalar kârlarını artırırken, bazıları ciddi zarar ediyor. Bu da tüm devletler için yönetilmesi daha zor ve öngörülemeyen sonuçlara yol açıyor.

Almanya, İkinci Dünya Savaşından sonra bu kadar yüksek enflasyonla ilk defa karşı karşıya kaldığı söyleniyor. Alman siyasetçileri, enerji tasarrufu için önlemler araştırıyorlar. Başbakan Olaf Scholz, artan enerji maliyetlerinin potansiyel bir sosyal sıkıntı ve istikrarsızlık kaynağı olacağını söyledi.

Avrupa’nın genelinde bir kuraklık tehlikesi görünüyor. Geçtiğimiz günlerde Almanya'nın ulaştırma bakanı, Ren Nehri'ndeki düşük su seviyelerinin nakliye sorunlarına neden olabileceğini söyledi. Alman ekonomisini güvende tutmak için acil bir çözüm planı çağrısında bulundu.

Daha açık söylemek gerekirse, Avrupa'nın ekonomik güç merkezi için hiçbir şey güven vermiyor. Rusya doğal gaz arzını tamamen kesmeye karar verirse durum daha da kötüleşecektir.

Ayrıca denizcilik sektörü gibi liman işletmecileri de işgücü sıkıntısı ile karşı karşıyadır. Rusya’ya yaptırımların uygulanmasıyla ilgili yasal sorunlar oluşmaya başladı. Konuştuğum bazı Avrupalı tüccarlar: ‘’evrak ve onay süreçleriyle ilgili ciddi sorunlar yaşadıklarını’’ bana söylediler.

Bilindiği gibi, Rusya önemli bir emtia ihracatçısıydı. Ancak yaptırımlar nedeniyle Rus ihracatın durması hem üretimi hem de denizcilik sektörünü olumsuz etkiledi. Toparlayacak olursak: Büyük ölçüde kendi kendine yeten ABD dışında, dünyadaki tüm endüstriyel üreticiler, Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan zarar görüyor.