Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
35.01
Gram Altın
2505.33
BIST 100
10892.36
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


SPORA HİZMET VE HASAN TURAN

Başlığı biraz uzun bulabilirsiniz. Fakat içeriğini okursanız bize hak vereceğinizi umut ederiz. Zira sporun özellikle futbolun çeşitli yönlerini ele alan makaleleri her gün okuyorsunuz. Bilen bilmeyen, anlayan anlamayan futbol otoritesi kesiliyor. Açıkçası futbolun kalitesi de çok düşük olduğu için, futbol dışı aktörler devreye giriyor, hakem kararları gündemi işgal ediyor.

Bizim futbol ile ilgili fikirlerimiz genellikle olumsuzdur. Biz futbolun toplumu oyaladığını ve idareciler tarafından özellikle futbolun araç görüldüğünü ifade edelim. Kritik zamanlarda futbol devreye sokuluyor ve toplum meşgul ediliyor. Ama kulüp yöneticileri daha çok gazete sayfalarında yer alıyor özellikle öfkeli iken verilen demeçler taraftarları geriyor, hasımlıkları körüklüyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen futbolun ağırlığı toplumda çok fazladır ve yok edilemez. Dolayısı ile sözünü edeceğimiz konular futbol ile ilgili olacaktır. Futbol ile her kesimin irtibatı vardır ve de öyle de olması gerekir. Özellikle siyasetçilerin ve idarecilerin futbola ilgi duymaları olağan karşılanmalıdır. Taraftarlar ve oyuncuları da siyasetçilerden spora katkı ve destek beklemektedirler.

Tabii her siyasetçilerden katkı beklenmiyor ve imkanı olsa da esirgiyor. Dolayısı ile spor üvey evlat muamelesi görüyor. Fakat bazı istisnaları da görmüyor değiliz. Geçmiş dönemlerde merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk spora her türlü desteği vermişlerdir. Günümüzde Cumhurbaşkanımızın verdiği destek zirveye ulaşmıştır.

Genç ve gelecek vaat eden siyasetçiler arasında da spora destek verenler de mevcut ve biz bazılarını tanıyoruz. Bu kişiler arasında Hasan Turan'ı özellikle zikretmek istiyoruz. Hasan Turan ve onun gibi kıymetli önderler toplumun içinden çıkmışlar ve adeta onların aynası olmuşlardır. Bu arkadaşlarımız bağrından çıktıkları cemiyeti olumlu anlamda yönlendirmişlerdir. Hasan Turan ile ilgili değerlendirmelerimizi sizlerle paylaşmak isteriz. Bu konuyu özellikle seçtik. Amacımız Hasan Turan'ın şahsında yetenekli ve saygıdeğer Anadolu yiğitlerinin hislerine tercüman olabilmek ve onlara selam göndermektir. Yoksa Hasan Turan'ı övmek gibi bir amacımız olamaz. Çünkü kişiliğimiz buna engeldir, ayrıca Hasan Turan'ın övülmeye ihtiyacı yoktur.

Değerlendirmemiz Hasan Turan'ın yaptıkları ile ilgilidir. Hasan beyin özel değil tüzel kişiliğini ele alıyoruz. Hasan Turan yerel düzeyde çalışmaları ile kendisini göstermiştir; mahalle ve köy temsilcilikleri ile işe başlamış, kısa sürede cemiyet hayatının aranan ve sevilen ismi haline gelmiştir. Allah vergisi liderlik yeteneği köyünün ve ilçesinin dernek başkanlığına onu sıçratmıştır. Reisliği sırasında bilim şenliklerinden geziye kadar uzanan geniş bir spektrumda boy göstermiştir.

Hasan Turan bölgesel ve ulusal alanda yeteneklerini gösterme fırsatı bileğinin hakkı ile elde etmiştir. Sıfırdan başladığı cemiyet hayatı Giresun Federasyonu başkanlığı ile zirveye çıkmıştır. Giresun Federasyonunu kuran, faaliyete geçiren ve her yana sesini duyuran o'dur. Hasan Turan Feshane Giresun Günleri'ni düzenleyen ve akıl eden kişidir. Bu etkinlik diğer vilayetlerimize örnek olmuştur. Hasan Turan, İstanbul'da vilayetler ve bölgeler arası futbol turnuvaları düzenlemiştir. Bu faaliyetlerle değişik vilayetlerimizin insanlarını birbiri ile tanıştırıp kaynaştırmıştır. Gençlerin spor aracılığı ile hayatın içine girmesine vesile olmuş, onların özgüvenlerinin artmasına yol açmıştır. Değişik adlarla düzenlenen futbol turnuvaları İstanbul'da büyük yankılar uyandırmıştır. Bunu örnek alan diğer vilayetler ve kuruluşlar değişik spor dallarında yazışmalar tanzim etmişlerdir.

Hasan Turan, Orduu2013Giresun Havaalanı ve Eğribel Tüneli ile ilgili etkinlikleri İstanbul'da organize etmiş, bir vilayetin problemlerini ve çözümlerini ülke çapında duyulmasını sağlamıştır. Zaten İstanbul bütün Türkiye'nin özetidir. Afyon'daki Giresun Şehitliği'nin ülkenin her yanında bilinmesini temin eden Hasan Turan'dır. Kısaca Hasan Turan ulusal düzeyde etkinliklere imza atan kişi olmuştur.

Hasan Turan yaptığı somut işlerle adını ülke dışında da duyulmuştur. Nerede mazlum ve mağdur varsa Hasan Turan oraya gitmiş, Türk Milletinin adını ve mükemmel hasletlerini duyurmuştur. Pakistan'da, Somali'de, Afganistan'da, Özbekistan'da vb. yerlerde Hasan Turan'ın izlerine rastlamak mümkün hale gelmiştir. Doğal afetlerin yaşandığı ve insanlığın sınıfta kaldığı yerlerde Hasan Turan ülkemizin vicdanının sesi durumuna gelmiştir. Hasan Turan adeta sembol isim olmuştur. Hasan Turan sıfır kilometreden başlayarak bugünkü bilinen yerine bileğinin hakkı ve dostlarının duası ile gelmiştir.

Bir hususu belirtmek isteriz ki, Hasan Turan'ı tanımanın dışında, kendisi ile herhangi maddi ve manevi bağlantımız yoktur.

Sonuç: "Cumhuriyetimiz Hasan TURAN gibi Anadolu çocuklarına değişik fırsatlar sunmuştur."

 
TDV kurban