Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2507.68
BIST 100
9673.93
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Aralık 2020

​Kendi web siteniz mi? Pazaryeri mi?

E-ticarete yeni başlayan girişimciler için Trendyol, N11 gibi pazar yerlerinde satışa başlamak avantajlıdır. Bu platformların hazır müşterisinden faydalanırsınız. Ödeme konusundaki güven unsurunu, kargo anlaşmasını, pazarlama faaliyetlerini düşünmenize gerek yok. Hepsini zaten pazaryerleri halletmiştir. Siz satıştan komisyonunuzu verirsiniz gerisine karışmazsınız.

Pazaryerinde komisyon oranları değişmektedir. Yüzde 10 ila yüzde 30 arasında çeşitlilik gösterir.

Peki sadece pazaryerlerine bağlı kalmak uzun vadede avantajlı mı ?

Bu komisyonlar bizden alıyor mu ? Kazandırıyor mu ?

Kendi web sitemizden satış yapmaya ihtiyacımız var mı ?

En önemlisi, markalaşmamıza ne kadar hizmet eder ?

Bu konuyu 15 yıllık tecrübesine güvendiğim İdeasoft Yazılım'ın Ceo'su Seyhun Özkara ile konuştuk.

Seyhun Özkara'nın ifadesiyle " kendi web sitenizdeki satışlarda komisyon ödemezsiniz.

Ürünlerinizi ve markanız için kendi isteğiniz doğrultusunda içerikler üretebilir ve çeşitli kampanyalar oluşturabilirsiniz. Müşterileriniz avantajlı satın almayı her zaman tercih ederler. 2 al 1 öde, 3 alana 1 bedava yada belirli bir tutarın üzerine indirim gibi çeşitli kurgular yapabilirisiniz.

Tekrar eden alışverişin en büyük tetikleyicilerinden biri hediye çekleridir. Müşterilerinize bir sonraki alışverişlerinde kullanmaları için kupon ve hediye çekleri verebilirsiniz.

Sepete ürün ekleyip alım yapmadan çıkan müşterilerinize otomatik sepet hatırlatma maili atabilirsiniz. "

Benim için en önemli unsur markalaşmak !

Yeni girişimciler ve kobiler için söylemek gerekirse; Pazaryelerinde genelde müşteriler markaya, hangi mağazadan aldığına dikkat etmezler. Dikkat ettikleri özelliklerin başında ucuz fiyat, mağazanın olumlu yorumları ve mağaza puanı, açıklama gibi detaylara bakarlar. Satın aldıktan sonra marka ve mağaza ismine pek dikkat edilmez.

Daha öncede belirttiğim gibi uzun vadede para kazanmak için markalaşmak gerekir. Marka olmanın birinci kuralıda kendi web sitenizin olmasıdır.

Kendi siteniz size Seyhun Bey'in de dediği gibi hareket imkanı sağlar. Hem daha ucuza satabilirsiniz, hem de e-postalar sayesinde müşteriniz ile dönem dönem rahatlıkla irtibat kurabilirsiniz.

Birde işin pazarlama ayağı var. Yeniden pazarlama sayesinde bir kere sitenize girip bakan müşterileriniz, kendi sosyal medya hesaplarında gezerken sizin ürünleriniz reklam olarak karşısına çıkar. Hem markanız hafızalara işlenir. Hem de satış yapma şansınız artar.

Sağlıcakla kalın.