Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2435.86
BIST 100
9716.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Ocak 2022

​Biri, Birisini Anlatırken

Bugünlerde birisi biri için “Peygamber soyundan geliyor, umrede şırıl şırıl ağlamış” diyerek birinin yaptıklarını anlatarak gündem olmak istiyor.

Konuyla alakalı olarak onların ifadesiyle “ibadette gizli, kabahatte gizli” diyeceğiz ama dijital devirde yaşadığımızdan hiçbir şey gizli kalmıyor. Bazen mobeseler, bazen iyi saatte olsunlar vasıtasıyla atılan adımlar, gidilen yerler, konuştuğunuz yer ve tarih hatta hangi konuda ne söylediğimize varıncaya kadar kayıt altına alınıyor. O sebeple biz de lafı evelemeden gevelemeden söyleyelim.

Birisi birinin ne kadar dindar olduğunu söyleyerek sözüm ona muhafazakâr ve dindarlardan oy devşirmek istiyor. Bahsettiğim birisini tanımasanız bile onun anlattığı birini çok iyi tanıyorsunuz. Uzun yıllar bir kurumun genel müdürlüğü görevini deruhte ettikten sonra milletvekili olan daha sonra düzmece kaset yoluyla partisinin başkanlığını ele geçiren şahıstan söz ediyorum.

Aynı güneşte çamaşır kurutanların kardeş olduğunu söyleyen bazılarının kolaylıkla “Seyyid soyundanım” veya “Peygamber soyundanım” sözlerine İslâmî anlayış ve düşüncede soyun, sopun çok önemli olmadığını asıl önemli olanın Müslüman olarak ‘takva’ elbisesinde olduğunun altını kalın çizgilerle çizer “Ben de peygamber soyundanım, hem de ilk peygamberin soyundanım” derdim.

Gerçekten de yaşadığımız dünyada önemli olan dinin gerektirdiği vazifeleri bihakkın yerine getirmeye gayret etmek olmalı düşüncesini taşıyorum. Cahilî düşüncelerden arınmış bir kafayla hayatımıza yön vermeye çalıştığımız çizgimizde saptırmadan emaneti teslim edebilirsek kendimizi kazançlı sayacağız.

Şu soydanım, bu meşreptenim, falan cemaattenim, filanca klikten veya feşmekanca gruptanım gibi hamasî söylemlerle değil Necip Fazıl’ın “Müjdecim, kurtarıcım, sana uymayan ölçü hayat olsa teperim” dediği gibi Allah’a kul, habibine ümmet olma şuuruyla hayat sürmek asli görevimizdir.

Soy, sop ve diğer bağlarla övünmek cahili düşüncenin ürünüdür. Müslümanların pazarında bu ürüne rağbet olmadığını birini överken anlatan birisi bilmeyebilir bunu. Çünkü o birisi hayatının çoğunu radikal sol çevrelerde tüketmiş, son yıllarda ise aşırılıktan bıkmış veya bir şey elde edememiş olacak ki ılımlı sola yaslanıp, muhafazakâr oylara göz dikmiş.

Yemezler. Başka kapıya birisi başka yere tezgâh aç.

O söylediği biri Seyyid soyundan gelebilir, olabilir itirazım yok. Hz. Nuh’un ve diğer peygamberlerin çoğunun çocukları ve aileleriyle ilgili o çok eleştirdiğiniz Diyanet İşleri Başkanlığı’nın meal ve tefsir kitaplarında anlatılanlara bir göz atsaydın görürdün soyun sopun işe yaramadığını.

Gelelim umre işine. Merhum Oğuzhan Asiltürk’ten nakil ettiğiniz mevzuyu bizzat umre yolunda karşılaştığımızda havaalanında birinin umreye gittiğini onu götüren isimden duyduğumda hayret içerisinde kalmıştım. Şırıl şırıl ağlaması onun günahlarından inşallah arınmasına sebeptir. O günden sonra aleni olarak işlediği günahlarına aleni tövbe etmesi gerekmektedir.

Bize inanmıyorsa Cüppeli Ahmet Hoca’yla görüşebilir.