Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Temmuz 2023

Tam kontrollü ekonomi sistemi

Cental Bank Digital Currency olarak adlandırılan ve CBDS kısaltmasıyla son iki yıldır sıkça karşımıza çıkan Merkez Bankası Dijital Parası kavramı, müthiş bir hızla devrimsel dönüşümler yaşayan dünyamızın önümüzdeki birkaç yıllık yolculuğunda ekonomik gelişmeler açısından en önemli aktörlerden biri olarak sahneye çıkmaya hazırlanıyor.

Dünya genelinde merkez bankaları tarafından oluşturulan, oluşturulduğu ülkenin yasal para birimini dijital olarak temsil eden (çoğu zaman) dağıtık defter teknolojisi tabanlı olarak oluşturduğu varlıklara Merkez Bankası Dijital Parası diyoruz. Yani bir ülkenin kendi nakdî/kaydi parası yerine koyduğu dijital paralar...

Bankalarda bulunan ve hiç elle tutmadan, gözle görmeden oradan oraya transfer ettiğimiz paralardan farkı ise o paraların bankalar tarafından üretilen kaydi paralar olmasına rağmen bu yazıya konu dijital paraların, doğrudan merkez bankalarınca üretilmesi nedeniyle; transferinden kaydına, muhafazasından takibine, dondurulmasından yok edilmesine kadar tamamen her şeyin merkez bankalarının gözetimi ve yetkisinde olmasında saklı.

Özetle, işlev açısından dijital olmalarından başka bugün kullandığımız nakit/kaydi paralardan pek farklı olmayan, fakat çok daha güçlü bir şekilde merkez bankalarının ve dolayısıyla üst otoritelerin müdahalesine açık olan bir para sistemi ile her şeyin kayıt altına alındığı bir sisteme doğru gidiyoruz.

Yani ekonominin tüm kuralları değişmek üzere. Gayriresmi ticaretlerin, ortaklıkların, vergi kaçırmanın ve belki hatta terörün bile sonunu getirecek, piyasaların tam kapasite ile çalışacağı, eksik istihdam teorilerinin tamamının çöpe atılacağı, tam kontrollü bir iktisadi sistemin dünyaya hükmedeceği bir sistemle karşı karşıyayız.

Bu felsefeden, siyasete, ekonomiden, sanata insanlık tarafından her şeyin baştan ele alınarak tanımlanacağı bir dünya demek. Tam Kontrollü Ekonomi Sistemi kendi başına homoeconomicus olup en rasyonel kararları vermeyi başaramayan insanoğlunun tercihlerinin kısıtlanması ve son dönemde sıkça anılmaya başlandığı üzere piyasayı koşulsuz kontrol edenlerce tanımlanacak bir evrensel gelirle karar alma süreçlerinden ve insani tercihlerinden uzaklaştırılması manasına gelmekte.

Yakın zamanda WEF’te ağzından çıkan “küresel sosyalizme ilk defa bu kadar yakınız” sözüyle işaret fişeğini ateşleyen, dünyanın en büyük finans kuruluşlarının sahibi ve bu sayede yeni para düzeninin de mimarlarından olan bir ailenin ferdi pozisyonundaki Nathaniel Rothschild aslında durumu çok net özetlemişti.

İnsanlık hızla yalancı bir cennete sürükleniyor. Bu coğrafyanın insan kaynağından başka bu gidişe “dur” diyecek kimse yok. Aklımızı başımıza almalı ve bin yıllık vazifemiz gereğince davranmalıyız. Aksi halde varlığımızın en temel taşları olan ruhlarımızı hapsedecekler.